Kaňkovský (KDU-ČSL): Umožněme zdravotně postiženým návrat do společenského života

30.06.2017 11:29

Projev na 59. schůzi Poslanecké sněmovny dne 30. 6. 2017 k návrhu poslanců Víta Kaňkovského, Jana Bartoška a Jaroslava Zavadila na vydání zákona, kterým se mění zákon o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením

Kaňkovský (KDU-ČSL): Umožněme zdravotně postiženým návrat do společenského života
Foto: vitkankovsky.cz
Popisek: Vít Kaňkovský

Dovolte mi, abych vám před závěrečným hlasováním krátce připomněl důvody předložení této novely zákona č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením, a průběh projednávání tohoto zákona.

Ambicí poslanecké novely zákona, která vznikla spoluprací s Národní radou osob se zdravotním postižením, je zlepšení přístupu zdravotně postižených ke zvláštním pomůckám, které nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění a které jsou pro zdravotně hendikepovaného velmi důležité pro jeho běžný život i pro jeho začlenění se zpět do pracovního a společenského života. Jistě není třeba zdůrazňovat, že podpora začlenění zdravotně postižených zpět do společnosti a zkvalitnění jejich života je standardní náplní volebních programů většiny parlamentních stran.

Průběh projednávání novely zákona. Na výboru pro sociální politiku byl přijat soubor pozměňovacích návrhů, které jsem pro jeho jednání předložil. Tyto pozměňovací návrhy byly výsledkem série poměrně komplikovaných diskusí a jednání se zástupci Ministerstva práce a sociálních věcí s cílem najít řešení, které bude akceptovatelné z hlediska rozpočtových dopadů, ale i z hlediska praktické proveditelnosti.

Přiznám se, že mě mrzí ústup z některých původně navrhovaných změn. Zejména se to týká ambice rozšířit okruh diagnóz, na které by se tento zákon vztahoval, o tři velmi závažné stavy, pacienty s těžkým srdečním postižením, pacienty s těžkým stupněm ischemické choroby tepen dolních končetin a pacienty s těžkou plicní nedostatečností, které vedou k invaliditě a k potřebě využívat kompenzační pomůcky stejně jako už u dnes zařazených onemocnění.

Chápu ale nutnost připravit na tuto změnu i podzákonné normy a hlavně lékařskou posudkovou službu, která se už tak potýká s obrovskými potížemi.

Toto všechno jsou faktory, které velí v tuto chvíli okruh zařazených zdravotních postižení nerozšiřovat. Pevně ale doufám, že se v krátké době již nově zvolená Poslanecká sněmovna k tomuto úkolu vrátí. Každopádně je třeba soubor pozměňovacích návrhů chápat jako kompromisní řešení u většiny okruhů navrhovaných změn, ať už se to týká příspěvku na mobilitu, příspěvku na pořízení motorového vozidla či limitu, který odlišuje režimy stanovení výše příspěvku na zvláštní pomůcku.

Jak jsem už zmínil, garanční výbor zmíněné pozměňovací návrhy podpořil, přičemž v jednom parametru jsme vybírali z variantního řešení. Konkrétně se jedná o zvýšení příspěvku na mobilitu, kde byla výborem podpořena střední varianta nárůstu, tedy zvýšení příspěvku na mobilitu z dnešních 400 Kč na 550 Kč měsíčně.

Ve druhém čtení jsem načetl ještě jeden pozměňovací návrh, tento má ale pouze legislativně technický charakter. Milé kolegyně, vážení kolegové, předložená novela ve znění zmíněných pozměňovacích návrhů zůstává přes nemalé kompromisy cestou, jak zdravotně postiženým pomoci zlepšit kvalitu života a umožnit jejich návrat do pracovního i společenského života. Proto si vás dovoluji zdvořile požádat o její podporu ve znění podaných pozměňovacích návrhů.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

9:15 Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vládnímu návrhu výpovědi bez udání důvodu