Kaňkovský (KDU-ČSL): Už je potřeba intenzivně plánovat dostavbu dalšího bloku v Dukovanech a dalších bloků v Temelíně

29.07.2015 16:39

Vít Kaňkovský říká, že úkolem zákonodárců je sledovat plnění Národního akčního plánu jaderné energetiky.

Kaňkovský (KDU-ČSL): Už je potřeba intenzivně plánovat dostavbu dalšího bloku v Dukovanech a dalších bloků v Temelíně
Foto: vitkankovsky.cz
Popisek: Vít Kaňkovský

Jak vnímáte schválení dokumentu Národního akčního plánu (NAP). Je to podle vás důležitý krok při plánování výstavby dalšího bloku v Jaderné elektrárně Dukovany?

Jsem moc rád, že k tomu kroku došlo, protože jsme vnímali jistý časový skluz právě ve schvalování tohoto dokumentu. Vzhledem k tomu, že je už potřeba intenzivně plánovat dostavbu dalšího bloku v Dukovanech a dalších bloků v Temelíně, tak bez schválení tohoto důležitého dokumentu bychom se nemohli posunout dál. Tím, že jsem poslanec z kraje Vysočina, vnímám schválení velmi pozitivně a trochu intenzivněji. Pevně doufám, že bude tento plán řádně naplňován.

Co to může znamenat pro region, respektive pro celý kraj Vysočina?

Určitě je potřeba vnímat menší nervozitu, která vyplývá z toho, že se dnes mluví o prodloužení životnosti Jaderné elektrárny Dukovany. A není to úplně jednoduchá záležitost. Elektrárna v Dukovanech je největší zaměstnavatel v regionu, takže si myslím, že je to pro celý region velmi dobrá zpráva. Ale samozřejmě schválení dokumentu je jedna věc, teď jde hlavně o to, aby také byl naplňován.

Z dokumentu NAP vyplývají určité úkoly. Vidíte vy nějakou možnost zapojení se k posunutí a hlídání úkolů, aby se opravdu plnily?

Myslím si, že to patří k úkolům zákonodárcům, aby v rámci svých poslaneckých iniciativ dohlíželi, nebo minimálně se zajímali o to, jak je tento dokument naplňován. Budeme plnění úkolů a termínů intenzivně sledovat a také doufám, že zainteresovaná ministerstva a úřady s tím související budou tento Národní akční plán brát velmi vážně a budou dbát na jeho naplňování. Budoucnost elektrárny Dukovany je důležitá nejen pro Kraj Vysočina, ale pro celou Českou republiku. I nadále budu nápomocen při řešení její budoucnosti. Vloni jsem zaštítil a zorganizoval ve sněmovně seminář právě na téma její budoucnosti. Moje další práce se bude tomuto tématu také věnovat.

Z profilu politika (rozhovor pro http://www.energeticketrebicsko.cz/)

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

19:02 Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v USA.