Kaňkovský (KDU-ČSL): Zdravotníci v prvé linii jsou vystaveni zvýšenému riziku infekce tuberkulózou

07.03.2019 22:25

Interpelace na 27. schůzi Poslanecké sněmovny 7. března 2019 na ministra Vojtěcha.

Kaňkovský (KDU-ČSL): Zdravotníci v prvé linii jsou vystaveni zvýšenému riziku infekce tuberkulózou
Foto: vitkankovsky.cz
Popisek: Vít Kaňkovský

Dobré odpoledne, vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, vážený pane ministře, obrátili se na mě s podnětem zástupci stomatologů z kraje Vysočina, ale vím, že se problém týká i dalších krajů, a nejen stomatologů. S tím jak v řadě regionů vzrůstá počet zahraničních pracovníků ze zemí bývalého východního bloku, se objevují také častější případy onemocnění tuberkulózou. Jen připomenu, že v posledních dvou letech se tento problém týkal několika krajů. Je nasnadě, že zdravotníci v prvé linii, tedy zejména lékaři a zdravotní sestry primární péče, což jsou v prvé řadě praktičtí lékaři a stomatologové, jsou vystaveni zvýšenému riziku infekce tuberkulózou. Stejně tak i pracovníci urgentních příjmů, nemocnic či pracovníci zdravotní záchranné služby.

Je tedy logické, že se tito zdravotníci ptají, jaká opatření chystá Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s Ministerstvem vnitra, aby se minimalizovalo ohrožení zdraví nejen zdravotníků, ale i dalších osob. Současná metodika vstupních zdravotních prohlídek zahraničních pracovníků se jeví z tohoto pohledu jako velmi liberální a rozsah vstupního vyšetření je nejen dle mého názoru nedostatečný, a to nejen s ohledem na riziko nákazy tuberkulózou.

Proto můj dotaz směřuje k tomu, jaká opatření Ministerstvo zdravotnictví a Ministerstvo vnitra v tomto ohledu chystá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Vám, co byste se mnou rádi vyběhli... nějaký společný běh vymyslíme

17:04 Ministr Rakušan: Vám, co byste se mnou rádi vyběhli... nějaký společný běh vymyslíme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k běhání.