Karhan (KDU-ČSL): V rozpočtu města se objevují položky za práce, které již byly provedeny

04.10.2015 14:35

Informace o činnosti zastupitelů KDU-ČSL na zasedání Zastupitelstva města Holešova

Karhan (KDU-ČSL): V rozpočtu města se objevují položky za práce, které již byly provedeny
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Komentář k některým bodům z jednání Zastupitelstva města Holešova konaném dne 21. září 2015.

1. Přes naši kritiku zastupitelstvo schválilo změnu rozpočtu, včetně regresních plateb za špatnou práci úředníků ve výši 261 000 Kč bez toho, že bylo přijato opatření proti opakování této situace.

2. Rovněž jsme proti výstavbě kruhového objezdu u ulice 6. května, který lze řešit levnějším způsobem a ušetřené peníze použít na potřebnější akce, např. kruhový objezd u gymnázia. V rozpočtu se objevují i položky za práce, které již byly provedeny, což považujeme také za nesprávné.

3. Po naší kritice na finančním výboru a návrhu přesunout finanční prostředky z kruhového objezdu na dlouho občanům slibované osvětlení cyklostezky do kolonky a Količína, zastupitelstvo tyto akce do rozpočtu zařadilo, což hodnotíme kladně.

3. Náš zastupitelský klub podal tyto návrhy:

ZM ukládá starostovi města vytvořit a předložit pravidla k využívání zámecké zahrady po její rekonstrukci.

Návrh byl po úpravě přijat. Jedná se nám o to, aby velké akce typu Regata respektovaly nejcennější část zahrady a byla přijata taková opatření aby nedošlo k poškození těch částí, kterých se dotkne rekonstrukce zahrady probíhající v tomto roce.

Zastupitelstvo města ukládá starostovi města předložit na dalším jednání ZM podrobný rozbor spolu se zdůvodněním příčin, stupně zavinění a odpovědnosti zaměstnanců města za penalizační platby schvalované v dnešní rozpočtové změně, kdy se jednalo celkem o 261.000,- Kč a především návrh opatření aby k podobným situacím nedocházelo.

Zastupitelé zaplatí z rozpočtu penalizační částky, které jsou jim předloženy ke schválení s tím, že už se nedá nic dělat. Přitom nikdo nevysvětlil o jaké kauzy jde, kdo pochybil, bude-li někdo finančně postižen a hlavně jaké opatření bude přijato, aby se to již v budoucnosti neopakovalo. Zastupitelé náš návrh přijali.

Zastupitelstvo města ukládá starostovi města předložit návrh řešení dopravní obslužnosti, dopravy, parkování a  představy města o architektuře v oblasti ulic Malá, U potoka. Včetně informace, jak byly řešeny připomínky paní Mgr. Svátkové a informativní zprávy o aktuálních stavebních povoleních, včetně dokončení místní komunikace U  potoka.

Zastupitelé návrh nepřijali. Bohužel se tak nedovíme termín dokončení ulice U potoka, jakým způsobem zajistí přístup hasičských vozidel do lokality, kdy se dokončí Slavie a co zde bude, jakým způsobem se vypořádali s připomínkami občanů...


ZM pověřuje  starostu města k jednání s firmou mlýn Kelč, majitelem nemovitosti p.č. 131 o výměře 476m2 v KÚ Všetuly za účelem nabytí nemovitosti do majetku města.

Zdůvodnění: Všetuly po násilném sloučení  Holešovem  postupně přicházel o svůj historický majetek.. Vyjma budovy školy a hřiště došlo historickým procesem ke ztrátě tělovýchovných a spolkových prostor. Všetuly ztratily sokolovnu, orlovnu, radnici. Uvedená nemovitost by právě mohla sloužit k činnosti spolků, které však nesouvisí s činností Tymy. Například divadlu, tanečnímu kroužku, sídlu spolků. Jedná se zatím o zjištění podmínek prodeje. Zastupitelé návrh nepřijali.

4. Různé:

Dále jsme přispěli do diskuze dotazem, proč pan Doležel šíří nepravdivé informace o tom, že společnost Tepelné hospodářství pronajímá zdarma polikliniku lékařům, což řekl na jednání dozorčí rady Technických služeb. Že je tato informace nesmyslná potvrdili dva přítomní lékaři - zastupitelé. Pan místostarosta své jednání popřel. Klademe si otázku, k čemu má vypouštění takových nepravdivých informací sloužit?

Ing. Nedbal na náš dotaz potvrdil, že na Ulici Havlíčkova je po rekonstrukci vše v pořádku. Zde jsme ale museli upozornit na propadlé kanalizační vpusti a doporučili jejich opravu včetně propadající se části vozovky v bezprostřední blízkosti rekonstruované části.

Pochválili jsme zlepšující se Holešovsko, splnění našich požadavků, nicméně kritizovali v tuhle chvíli nejvážnější problém jeho aktuálnost.

MVDr. Miklík navrhl vybudování dětského hřiště na Pechovým ve Všetulích. Pan starosta přislíbil realizaci.

Za zmínku stojí příspěvek, kdy se dotazoval pan zastupitel Svoboda pana starosty, jaké monstrózní akce pořádá město. Zde narážel na mé prohlášením při kácení máje. Za tímto si ale stojím a doporučuji mu, aby jako člen finančního výboru na jednáních, kterých je přítomen, lépe poslouchal, neboť závěry kontroly MKS Holešov, byly právě na tomto jednání  podrobně diskutovány. Pro jeho připomenutí, např. akce na jeho příkaz 1. máj v Holešově frčí stála za minimálního zájmu občanů město 100 tisíc. Rovněž problematické je financování jinak bohulibého projektu Musica Holešov z městských peněz přefiltrovaných přes příspěvkovou organizaci MKS Holešov, kde příspěvek mnohonásobně převyšuje příspěvky na činnost významných klubů a spolků, kteří se nám celoročně starají o mládež, což je v kontrastu několika koncertů do očí bijící a je to výsměchem lidem, kteří se ve svém volném čase a s přispěním vlastních prostředků starají o sportovní, kulturní a společenský život v Holešově. Co jsem měl na mysli ve svém kritizovaném vystoupení na kácení máje? Právě toto, využijme iniciativy a aktivity občanů, organizací a spolků, nechť je město podpoří, kdy díky jejích osobnímu nasazení a ochotě dělat něco navíc jsou schopni přispět kulturnímu a společenskému životu ve městě daleko více a za podstatně méně peněz než zmiňované projekty. Neříkáme, že tyto akce nemají ve městě místo. Ale, ať si seženou peníze i jinde, než jenom v městském rozpočtu.

Ing. Pavel Karhan
zastupitel za MO KDU-ČSL Holešov

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

13:09 Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi Heleny Langšádlové, ministryně pro vědu, výz…