Keremidský (SPO): Zakletá přímá demokracie anebo kdo byl první?

13.09.2017 10:31

V poslední dobou se na sociálních sítích rozehrála debata a diskuse zástupců kandidujících stran, kdo že vlastně nejlépe prosazuje prvky přímé demokracie u nás?

Keremidský (SPO): Zakletá přímá demokracie anebo kdo byl první?
Foto: SPO
Popisek: Marian Keremidský

Tak, v první řadě je třeba říci, že už ve volbách v roce 2010 to byla Strana Práv Občanů pod vedením současného prezidenta Miloše Zemana, která přišla jako první s návrhy prvků přímé demokracie u nás. A v roce 2011 navíc SPO uskutečnila petici a to úspěšnou petici za uzákonění přímé volby prezidenta.

I v letošních volbách 2017 je prioritou a cílem SPO po zavedení přímé volby prezidenta, také zavedení přímé volby starostů, primátorů a hejtmanů a zároveň také jejich odvolatelnosti.

V další části našeho programu již dlouhodobě říkáme, že připravíme také další návrhy zákonů, které vhodným způsobem posílí přímou demokracii v ČR. Dáme větší prostor samotným občanům prostřednictvím institutu obecného referenda snížením nutné účasti na 25 % pro jeho konečnou platnost. Jsme samozřejmě rovněž zastánci referenda všeobecného včetně referenda o setrvání v Evropské unii.

Z důvodu potřeby přiblížit kandidáty na poslance voliči jsme již před sedmi lety navrhli, aby ve volbách do Poslanecké sněmovny byl zvýšen počet volebních okrsků z dnešních 14 na 35, aby tak lidé mohli mnohem lépe poznat své kandidáty na poslance.

Vždy jsme také prosazovali posílení práva voliče-občana výrazněji zasahovat do pořadí na kandidátních listinách politických stran a to snížením preferenčního procenta ve volbách ze současných 5 % na 3 %.  

Tolik z programových priorit přímé demokracie Strany Práv Občanů, které SPO prosazuje již více jak sedm let.

Marian Keremidský, statutární místopředseda Strany Práv Občanů

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.