Ketzl (Svobodní): Většina politiků Vám lže

24.07.2017 15:03

Jaký překvapení si asi říkáte...

Ketzl (Svobodní): Většina politiků Vám lže
Foto: Svobodní
Popisek: Svobodní, logo.

Především nyní před volbami Vás budou všichni kropit všemožnými léky na to a tamto. Většina politiků mají lék na každou oblast v našich životech. Vědí, jak se o nás postarat, co je pro nás lepší. Vytvoří cíl naši společnosti, naplánují to a opět selžou. Čím dál častěji také slýcháme "plánování". Navracíme se zpět do centrálního plánování? Dle aktivit posledních vlád určitě - ano, dle jejich smýšlení - ano, dle zesilování tlaku (hysterií) médií na politiky - ano, dle požadavků občanů - ano.

Žijeme dle událostí, které nám, především, média předkládají. Slabí politici pak populisticky reagují. Chaoticky se mění zákony, pojmenujme to však "pravidla hry" (jak poznamenal Hayek, z "Rules of Law" se stávají "Rules of Games"). Jakýkoli zákon, regulace, je vytvářen jako prevence do budoucna, avšak na základě minulé negativní události.

Jako jednotlivci chceme, abychom se měli lépe, abychom maximalizovali náš zájem/užitek. Každý z nás má jiné zájmy, koníčky, priority, morální zásady a zvyky, každý z nás byl vychován jinak. Z uspokojení našeho zájmu pak benefitují ostatní. Tyto věci jsou důvodem, proč vláda selhává při svém plánování.

Ty zájmy, koníčky, priority, atd. jsou v podstatě informace. Informace, která se šiří mezi účastníky trhu. Jedině tak může být efektivně vytvořená poptávka či nabídka. Vláda není totiž schopna v těch miliónech interakcích posbírat informace a efektivně tak alokovat své zdroje. (Neberme teď v potaz výstavbu infrastruktury, zajištění bezpečnosti a vymáhání práva.)

Vládní plánování, tedy určení cíle pro společnost je závislá na vynucování tohoto cíle na společnosti. Tento cíl jde tedy proti zájmu jednotlivců a lidé jsou tak nuceni k určitému chování.

Co tím chci říci. U nás se už jaksi prosadilo levicové myšlení, a kde stát hraje silnou roli v našich životech. Nezapomínejme však na to, že vláda selhává v plánování a z jakých důvodů. Nezapomínejme, že když povolíme uzdu byrokratům, utáhnou uzdy nám občanům. Nejde mi o "boj" proti této vládě či minulé, avšak mi jde spíše o efektivnější způsob systému v naší republice, více svobodnějším. Tím systémem je kapitalismus - kde se preferuje svoboda jedince a volný trh před kolektivismem a centrálním plánováním.´

Pokud Vám tedy politici slibují zvýšení Vašich mezd, důchodů, lepší potraviny, navýšení počet pracovních míst, moderní dopravu, chytré město, zvyšování životní úrovně, moderní stát, atd., nevěřte jim. Jediný, kdo může dané věci přivést k životu jsou občané. Nepřenášejme naši zodpovědnost za naše životy na vládu, nechme si ji, jinak ztratíme svobodu a možnost zvýšení naší životní úrovně. Byrokrati nám dané věci nemohou poskytnout, musí to vzejít od úsilí a aktivity občanů.

A na konec příspěvku jeden citát M. Friedmana:

"The world runs on individuals pursuing their self interests. The great achievements of civilization have not come from government bureaus. Einstein didn't construct his theory under order from a, from a bureaucrat. Henry Ford didn't revolutionize the automobile industry that way."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.