Kislingerová (ANO): Magistrát podpoří Letecký den ke 100. výročí založení letiště Praha-Kbely

18.04.2018 9:06

Rada hlavního města Prahy odsouhlasila poskytnutí účelové neinvestiční dotace ve výši 2 miliony korun spolku Jagello 2000 za účelem přípravy, organizace a realizace akce "Letecký den 24. základny dopravního letectva ke 100. výročí založení letiště Praha-Kbely". Poskytnutí dotace musí ještě schválit pražské zastupitelstvo.

Kislingerová (ANO): Magistrát podpoří Letecký den ke 100. výročí založení letiště Praha-Kbely
Foto: Hans Štembera
Popisek: Eva Kislingerová, profesorka ekonomie na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích a na pražské Vysoké škole ekonomické

Vojenské letiště Praha – Kbely, na kterém se akce 9. června 2018 uskuteční, bylo založeno krátce po vzniku Československé republiky v roce 1918 a je prvním vojenským letištěm postaveným po vzniku samostatného Československa a momentálně i nejstarším vojenským letištěm u nás.

„Zejména proto, že se jedná o událost konanou v souvislosti s výročím 100 let vzniku samostatného československého státu a 25 let České republiky v roce 2018, je téměř nepředstavitelné, že by se jeho průběhu nepředstavila i neodmyslitelná součást národní chlouby – české letectví,“ doplnila po jednání rady náměstkyně primátorky Eva Kislingerová.

Na letišti ve Kbelích se začala psát historie československého vojenského i civilního letectví. Letecký pluk 1, který získal ve dvacátých letech minulého století čestný název „Letecký pluk 1 TGM“ tvořil jeho základ. Kbely se staly rovněž zázemím pro Československé aerolinie. A právě zde, po skončení II. světové války, byli jako hrdinové přivítáni letci z Anglie.

Spolek Jagello 2000 patří mezi přední české organizace v oblasti veřejné a bezpečnostní diplomacie. Mezi jeho vlajkové projekty patří největší bezpečnostní show ve střední Evropě „Dny NATO v Ostravě & a Dny Vzdušných sil Armády České republiky“ s pravidelnou víkendovou návštěvností 200 tisíc lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce