Kislingerová (ANO): Výsledkem financí pro záchrannou službu by mělo být více zachráněných životů

19.02.2016 4:27

Městská rada schválila Zdravotnické záchranné službě hl. m. Prahy čerpání prostředků z fondu investic. Částka ve výši 42,73 mil. Kč bude použita na obnovu vozového parku, modernizaci přístrojů i technického zázemí.

Kislingerová (ANO): Výsledkem financí pro záchrannou službu by mělo být více zachráněných životů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náměstkyně primátorky Eva Kislingerová

Největší část financí (15,6 milionů) půjde na koupi nových vozidel pro rychlou záchrannou pomoc. Nová vozidla nahradí deset stávajících, která jsou v provozu zhruba 9 až 14 let a mají najeto více než 200 tisíc kilometrů.

„Obměna vozového parku je zcela na místě. Praha má totiž velmi specifický geografický charakter, výrazný výškový rozdíl a velmi různorodou síť komunikací. Na vozový park zdravotnické záchranné služby, který je permanentně v pohotovosti, působí terén hlavního města velkým zatížením,“ uvádí Radek Lacko, pražský radní pro oblast zdravotnictví.

Další finanční prostředky budou vynaloženy na pořízení techniky sloužící k proškolení a vzdělávání vlastních zaměstnanců záchranky či výukové modely. Budou to například vyprošťovací a manipulační modely nebo videosystém pro supervizi. Dojde rovněž k obnově telefonní ústředny v objektu Nádražní, GSM brány pro vzájemné přesměrování hovorů mezi pevnou a mobilní telefonní sítí, nebo renovaci diskového pole, které slouží pro ukládání dat serverů jako centrální úložiště.

„Schválené finanční prostředky pomohou Zdravotnické záchranné službě hlavního města Prahy zkvalitnit zázemí a péči o pacienty v ohrožení života. Výsledkem by tak mělo být ještě více zachráněných životů než doposud,“ doplňuje radního Lacka náměstkyně primátorky hl. m. Prahy Eva Kislingerová, odpovědná za pražské finance a rozpočet.

Kromě nových vozů rychlé záchranné pomoci, získá záchranka i mikrobus vhodný pro svoz zaměstnanců při mimořádných událostech a krizových stavech, kdy je potřeba navýšení záchranářů v místě události pro efektivnější zajištění zásahu.

Letecká výjezdová základna získá sonograf určený k poskytování neodkladné přednemocniční péče. A pořízeno bude i pět vozidel pro tzv. referentské účely. „Jedná se rovněž o náhradu za stávající vozidla, která jsou v provozu dokonce již patnáct až dvacet let, a jejichž případná renovace by byla zcela nerentabilní,“ dodává radní Lacko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…