Kislingerová: Kapacity mateřských i základních škol se daří navyšovat díky investicím

01.09.2017 15:17

Dnes dopoledne proběhlo slavnostní otevření nové mateřské školu „U Stromu“, která vznikla komplexní rekonstrukcí bývalého sportovního centra na Ovčím hájku v Praze 13. V posledních letech nevyužívaná a chátrající budova se díky finanční podpoře hlavního města, využití dotace z Operačního programu Praha – Pól růstu ČR a za pomoci ministerstva školství proměnila na moderní předškolní zařízení pro děti od dvou let věku.

Kislingerová:  Kapacity mateřských i základních škol se daří navyšovat díky investicím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Eva Kislingerová

„Mám velikou radost, že podpora významných projektů v oblasti školství ze strany hlavního města má již hmatatelnou podobu. Reagujeme tím na potřeby občanů hlavního města a přizpůsobujeme se poptávce mladých rodin způsobené novou rezidenční výstavbou. Školka v Praze 13 mimo jiné jako jedna z mála přivítá i tři třídy dětí ve věku dvou let.“ uvedla náměstkyně primátorky Eva Kislingerová.

„Od nástupu do funkce pražské radní pro školství usiluji o rozšiřování kapacit v oblasti předškolního a základního vzdělávání. Za tu dobu se pro tyto projekty podařilo nalézt finance nejen v rozpočtu hlavního města, kde došlo ke zdvojnásobení prostředků určených na investice do školství, ale rovněž v rozpočtu ministerstva školství a rovněž v evropských fondech. Od roku 2014 tak vzniklo v hlavním městě bezmála 1.500 nových míst v mateřských školách a přes 4.000 míst v základních školách. Další se, jako například dnes, pro děti a žáky otevírají,“ uvedla radní pro oblast školství a evropské fondy Irena Ropková.

K otevření nových prostor aktuálně dochází i v případě ZŠ Járy Cimrmana v Lysolajích, kam hlavní město poskytlo investiční dotaci ve výši 6 mil. korun na přístavbu rozšiřující její využití. V různých fázích realizace jsou i další projekty spolufinancované z prostředků hlavního města Prahy. Příkladem lze uvést významnou výstavbu ZŠ Zličín za 120 mil. korun, investice do prostor ZŠ a MŠ Šeberov ve výši 30 mil. korun nebo výstavbu nového objektu ZŠ a MŠ logopedické na Praze 10.

„Hlavní město hlídá efektivitu vynaložených prostředků, proto v investicích mimo nové výstavby často uvažujeme o způsobu využití dostupných nevyužitých prostor, jako například opuštěného Sportcentra v pražských Nových Butovicích, které teď nově poslouží pro potřeby MŠ U Stromu.“ doplnila profesorka Kislingerová.

Hlavní město rovněž investuje významnou část investičních prostředků do rekonstrukcí, zateplení nebo vybavení objektu sloužících pražským školám. Investice do zateplení objektů Jarov SOŠ stavební a zahradnické v Praze 9 si vyžádá prostředky ve výši 50 mil. korun. Na Gymnáziu Litoměřická v Praze 9 proběhne rekonstrukce zdravotní instalace a topení za 27 mil. korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

15:14 Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k nové metodice poskytování dietní stravy v rámci šk…