Klán (KSČM): Bohatí jsou stále bohatší. Proč tomu tak je?

21.07.2015 10:15

Článek reaguje na nárůst dolarových milionářů v současné době. Analyzuje příčinu nárůstu jejich bohatství a předkládá možné řešení eliminace ohromné akumulace kapitálu v jejich rukou.

Klán (KSČM): Bohatí jsou stále bohatší. Proč tomu tak je?
Foto: janklan.cz
Popisek: Jan Klán, poslanec KSČM za Středočeský kraj

Počet dolarových milionářů neustále narůstá. Ukazují to statistiky například nevládních organizací typu Oxfam nebo společnosti Boston Consulting Group. Přičemž první zmíněná organizace vydala studii, kde se říká, že v roce 2016 bude 1% nejbohatších lidí vlastnit polovinu světového bohatství. Jedná se v tuto chvíli o odhad. Nicméně pokud se podíváme na nejčerstvější data ze zprávy Global Wealth od druhé inkriminované společnosti, tak v ní se uvádí, že v červnu roku 2015 mají dolaroví milionáři pod kontrolou už 41 % světového bohatství. Rovněž se zjistilo, že za rok 2014 došlo k nárůstu milionářů na celém světě o 17 milionů lidí, což je nárůst o dva miliony oproti roku 2013. Celkový objem jejich bohatství je rovněž úděsný - je více jak 160 bilionů dolarů. A jejich bohatství s největší pravděpodobností stále poroste. Boháči budou stále více bohatnout. Co však budou dělat s naakumulovaným kapitálem? Pravděpodobně ho budou dále investovat a díky globální ekonomice vydělávat stále další „virtuální“ peníze. Zde je nutné zmínit, že nejvíce milionářů mají v současné době USA. Právě tito milionáři ovládají většinu globální ekonomiky a často mají obraty vyšší, než je například rozpočet České republiky.

Nyní si řekněme něco o virtuálních penězích. Jedná se pouze o hru čísel a přesuny oněch čísel z účtů na účet, takže se nejedná o žádnou hotovost a navíc není ničím krytá. V dávných dobách byly peníze kryty většinou zlatem nebo jiným cenným kovem. Nicméně od „zlatého standartu“ se upustilo. Vraťme se však k problému dolarových milionářů. Jak je možné, že vlastní tolik světového bohatství a kdy došlo k tak dramatickému nárůstu jejich počtu?

Podle knihy Thomase Pikettyho Kapitál v 21. století se uvádí, že ještě v roce 1987 existovalo na světě „jen“ 140 dolarových milionářů, ale v roce 2013 jich na světě bylo už více jak 1 400. Jedná se tedy o nárůst desetkrát více. U nárůstu jejich majetku je vzrůst ještě ohromující. Jejich majetek činil v roce 1987 asi 300 miliard dolarů, ale v roce 2013 to již bylo 5 400 miliard dolarů, což je skoro dvacetinásobek. Jediné, co určitým způsobem zasáhlo do velikosti tohoto bohatství, byla finanční krize z roku 2008. Do té doby jak počet dolarových milionář, tak i jejich majetek neustále narůstal. Tyto ohromné nárůsty bohatství nejbohatších se negativně prolínají jednak do fungování globální ekonomiky, kdy mohou způsobovat různé finanční krize nebo krachy bank, tak jako v roce 2008. Poté se negativně prolínají do hospodaření a fungování národních států. Zde by mělo dojít k určitému typu regulace nárůstu tohoto bohatství. Regulaci mohou provádět buď národní státy samy nebo nadnárodní společenství typu EU, NAFTA, ASEAN, BRICS a další. Jediné z těchto vyjmenovaných uskupení se do určitých typů regulací pustil a jedná se o nově rozvíjející ekonomiky uskupení BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jižní Afrika). Evropská unie chtěla po krizi z roku 2008 nejprve vytvořit svoji ratingovou agenturu, protože všechny tyto agentury, které ovlivňují chod globálních trhů, se nacházejí v USA, ale nakonec se od tohoto plánu upustilo. Proč asi? Pokud by totiž byla taková agentura vytvořena v Evropě, tak by USA ztratily své výhradní postavení na ovlivňování globální ekonomiky.

Na závěr se však vraťme k tomu, co nás může do budoucna čekat se stále narůstajícím majetkem nejbohatších? Může nastat proces nafukování bubliny, která může prasknout, tak jako bublina s nemovitostmi v roce 2008. Navíc nejbohatší lidé budou stále více podporovat finanční ústavy, které budou stále prosazovat život na dluh a stále více se bude rozvíjet trh s půjčkami nebo hypotékami. Zde by se měly národní státy zamyslet nad svým fungováním, a zda si zpět nevzít páky kočírování kapitalismu v podobě regulací nebo státních zásahů. Stálo by za zvážení, zda by stát například neposkytoval novomanželské půjčky a to buď bezúročné, nebo s velice výhodným nízkým úrokem. Určitě by to pomohlo jak mladým párům, kdy chtějí mít vlastní bydlení a rodinu. Zároveň by to pomohlo i státu, že by mohl zasahovat do ekonomiky „neviditelné ruky trhu“. Ta totiž všechno nevyřeší sama, jak nám ukázala krize z roku 2008 nebo její různé dozvuky do současné doby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce