Klán (KSČM): Bohatneme nebo chudneme? Dolaroví milionáři versus samoživitelky

17.04.2015 6:32

Článek se zabývá problémem bohatnutí a chudnutí v České republice.

Klán (KSČM): Bohatneme nebo chudneme? Dolaroví milionáři versus samoživitelky
Foto: janklan.cz
Popisek: Jan Klán, poslanec KSČM za Středočeský kraj

Kapitál, kapitál a zase ten kapitál. Zaslechl jsem v nedávné době informaci, že současná generace našich občanů příliš nebude bohatnout. Navíc podle studie Global Wealth Report 2014, což je studie, kterou vydává The Boston Consulting Group, dosáhne úrovně západní Evropy až generace, která se narodila v kapitalistické společnosti po roce 1989. Co nám vlastně tato zpráva říká a bude tomu tak doopravdy?  

Výše zmíněná studie ukazuje, že celkové jmění českých domácností dosáhlo v roce 2014 asi 5 biliónů korun. Nikde se ovšem nedočtete, jaká je současná zadluženost českých domácností. Ta činí přibližně 1,3 bilionů korun, takže docela ostrý kontrast. Když si navíc vezmete, že tento dluh se poté rozpočítává i mezi děti a přitom ne každý něco dluží. Dluhová společnost je fenoménem a zároveň pastí dneška.    Podle zprávy je bohatství Čechů rovnoměrněji rozděleno, než je tomu například v USA, Slovensku nebo Polsku. V naší zemi drží horních 20 % Čechů 63 % z celkového finančního jmění domácností. Zde si však musíme položit otázku, kolik drží nejbohatší Češi typu pan Bakala, Kellner, Babiš? Zdá se, že se v naší zemi usídlila určitá rovnější společnost, než je jinde v Evropě.

Nicméně zdání může klamat a to pořádně. Ukazatelem, který takto klame je, že 5 % nejbohatších Čechů vlastní 45 % celkového finančního jmění v naší zemi. I člověk, který není zběhlý v ekonomice, pochopí, jak obludná jsou tato čísla v porovnání s počtem lidí, kteří se pohybují na hranici chudoby. V roce 2014 balancovalo na hranici chudoby plných 1,5 milionů obyvatel naší země. Musíme zde poznamenat, že hranici chudoby je určena finanční částkou přibližně 10 tisíc korun. Když se nad tím zamyslíme, tak chudobou je určitě ohroženo více lidí, než udávají statistiky, protože za 10 tisíc korun (nebo částku nepatrně vyšší) pracuje mnoho Čechů. Navíc pokud páry mají jedno nebo dvě děti, tak jsou chudobou ohroženi ještě více.

Nejvíce jsou propadem do chudoby postiženy matky samoživitelky. Určitým varovným signálem z výše uvedené studie je fakt, že ze současné generace, která se narodila po roce 1989, vzejde mnohem více dolarových milionářů, než je tomu z generací před rokem 1989. Současní dolaroví milionáři jsou totiž velice známí a ne zrovna legální cestou dospěli ke svým závratným sumám a ohromnému majetku. Z čeho se tedy budou rodit noví magnáti? Pravděpodobně z finančního sektoru nebo IT průmyslu.

Musíme však poznamenat, zda se jedná o pozitivní nebo negativní zprávu. Podle studie, kterou zde ve svém článku rozebírám je uvedeno, že tyto věci bychom měli vnímat jako signál pozitivní, protože prý naše společnost bohatne jako celek. Zajímalo by mě, kde všude se to projevilo, že bohatneme jako celek? Stále jen slyšíme, že roste průměrná mzda, na kterou plno lidí nedosahuje. Navíc průměr není reprezentativní. Narůstá zadlužení domácností, kdy nás společnost dluhu nutí si na život půjčovat.   Podle mého názoru by se nárůst dolarových milionářů měl umírnit a více finančních prostředků by se mělo investovat zpět do sociálního státu, tak aby nerovnost klesala a ne se zvětšovala. §

Nerovnost totiž podle nevládní organizace Oxfam neustále roste a to nejen v naší zemi, ale na celém světě. Pokud nebude docházet ke snižování nerovnosti, tak se můžeme dočkat nepokojů, nárůstu kriminality, protestů a možná i válečného konfliktu. Globální kapitalismus nás do těchto spárů žene velkou rychlostí a to je špatně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.