Klán (KSČM): Bublina na vzdělání

13.07.2015 17:22

Článek se zabývá problémy z půjček na vzdělání.

Klán (KSČM): Bublina na vzdělání
Foto: janklan.cz
Popisek: Jan Klán, poslanec KSČM za Středočeský kraj

Půjčky, půjčky a zase jen ty půjčky. Život na dluh. Obraz dnešní společnosti honby za kapitálem začíná opět nabírat na obrátkách. Jako přízrak se k nám začíná vkrádat možnost nové krize. Nicméně to nebude krize jako z roku 2008, ale bude úplně jiná. Možná i horší a to zejména z důvodu, že se jedná o zadlužování mladých lidí. Ptáte se, o jaké krizi mluvím? Jedná se o krizi z půjček na vzdělání. Ta v současné době postihuje USA, ale postupně se začíná blížit do Evropy. Jak je možné, že po splasknutí bubliny z hypoték se blíží nová bublina?

V USA si téměř všichni žijí na dluh a zjevně to nikoho moc netrápí. Studentské půjčky jsou velice oblíbené. V současné době má v USA tento typ půjčky něco přes 40 milionů lidí, což o 70 % více, než bylo v roce 2004. Nyní se podržte, kolik činí průměrná výše této půjčky. V přepočtu na naše koruny se jedná přibližně o půl milionu. Přitom téměř polovina lidí, co si vzala tento typ půjčky, ji nesplácí, protože stále studují. Navíc téměř 7 milionu těch, co již mají splácet, tak nesplácí. Bublina se začíná pomalu nafukovat. Jistě Vás napadne, že o tomto typu půjčky horlivě hovořila naše pravicová vláda v letech 2010-2013. Podle ní si mladí měli na vzdělání půjčit a až dostudují, tak půjčku splácet. Prý je to bude motivovat k lepším studijním výsledkům i k hledání práce. To ale není pravda, protože pokud nemáte ze studií praxi, tak velice obtížně hledáte uplatnění na trhu práce. A pokud nenajdete práci, tak nemůžete ani splácet půjčku na vzdělání. Někde je zjevně chyba. Chyba je v samotném systému půjček, kdy vydělávají finanční ústavy. Setkal sem se s jedním případem, kdy si kamarád půjčil na soukromou vysokou školu a když studium dokončil a chtěl půjčku splatit dříve a najednou, tak mu finanční ústav odpověděl, že to není možné a musí splácet, tak jak je uvedeno ve smlouvě. Respektive bylo odpovězeno, že úřednice neví, jak má tento úkon zaevidovat. Finanční ústav nakonec ustoupil, ale kamarád byl nucen zaplatit i tak penále, protože půjčku zaplatil dříve. Finanční ústav by totiž jinak podle logiky kapitalismu na jeho půjčce tratil. Právě tohle se začíná dít ve velkém měřítku v USA, ale poslední dobou i v našich podmínkách.

Nastane krize z těchto studentských půjček? Podle mého názoru ano, ale zatím bude izolována na druhé straně Atlantiku, protože se jedná o ukázkový problém USA. Nicméně pokud i Evropa začne přebírat tento typ půjček a bude privatizovat vzdělání, tak se ocitneme v bludném kolotoči, který „téměř“ vždy končí určitým typem krize. Poslední krize z roku 2008 celý svět řádně vytrestala, ale jak je vidět, tak se zejména pravicoví politici stále nepoučili, když chtějí privatizovat součásti sociálního státu.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

19:02 Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v USA.