Klán (KSČM): Dobrý sluha, ale zlý pán

20.02.2017 4:31

Článek pojednává o sociálních dopadech internetu.

Klán (KSČM): Dobrý sluha, ale zlý pán
Foto: janklan.cz
Popisek: Jan Klán, poslanec KSČM za Středočeský kraj

Internet je fenomén současné doby a do budoucna jím stále bude. Uplynulo 25 let od doby, kdy se poprvé v našich podmínkách objevil. Tenkrát jen pro akademickou sféru. O pár let později se dostal do sféry komerční a započal jeho boom. V roce 2000 a po tomto magickém datu začalo jeho plošné rozšíření a to díky nízkým cenám a rozšířením chytrých telefonů.

Pomocí webu dnes ovládáme snad všechno. Počínaje dálkovou komunikací, sledování televize a filmů, navazování nových přátelství atd. Zdá se, že internet má všestranný dosah. Ano, je to pravda. Nicméně má i negativní dopady a to zejména na styl učení, závislosti na něm nebo šíření různých typů zločinu. Internet jako takový byl zpočátku nezajímavou novinkou, kde se daly posílat jen e-maily. Začal být zajímavý, když se z něj stala skutečná celosvětová síť naplněna různými daty, soubory, vyhledávači a zajímavostmi. Když k tomuto jevu došlo, tak se psal rok 2000 a informační technologie dosahovaly svého největšího rozšíření. Právě proto se této době říká dot.com. Později však toto rozšíření z nových technologií rychle vyhaslo a způsobilo ekonomickou krizi.

Vraťme se ale k sociálním dopadům internetu. Přes něj totiž stále více lidí navazuje přátelské vztahy a sociální sítě využívají více, než klasické setkání se svými vrstevníky. To vede k jevu, že místo toho, aby se dva spolu bavili „tváří v tvář“, tak sedí vedle sebe a píší si zprávy přes chytrý telefon. Internet se sociálními sítěmi tak vede k ještě většímu prohloubení individualismu ve směru uzavírání se sám do sebe. Namísto toho, aby se rozvíjel klasický fyzický vztah, tak rozvíjíme ten virtuální.

Na síti najdete nespočet seznamovacích serverů a mnoho mladých lidí věří jejich algoritmům, že jim najdou toho nejvhodnějšího partnera. Jak asi musí být překvapeni, když jim onen algoritmus najde partnera stejného pohlaví. Vše je postaveno na matematice. Pokud se někdo virtuální právě objeví ve shodných propozicích, tak Vám jej seznamovací sever nabídne.

Kapitalistická globalizace však jde ještě dál. Zdánlivě neškodné a často levné nakupování přes internet vede k tomu, že ochotně zadáváte své osobní údaje do formulářů. Ty jsou poté pečlivě ukládány a vaše osobní údaje přeposílány na shromaždiště dat. Tato data jsou poté použita k obchodování s jinými soukromými korporacemi. Síť tedy narušuje vaše soukromí, ale vy ochotně data dáváte k dispozici. V neposlední řadě mohou být sítě využity i k nastartování různých revolucí. Například revoluce v Egyptě byla nastartována právě přes sociální sítě.

Internet je dobrý sluha, ale zlý pán. Můžeme na něm najít spoustu informací, ale musíme umět hodně filtrovat. Musíme poznat co je například spam, hoax nebo fejk. Jednoduše musíme oddělit skutečnost od lži. Kyberprostor musíme využít i pro šíření našich myšlenek socialismu a předkládání řešení k současné podobě světa. Je to ohromný prostor, protože síť se v globálním pojetí skutečně stala sítí.

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice