Klán (KSČM): Ke kontrole hospodaření obcí

24.09.2016 6:33

Mnoho nesmyslných kontrol, které si často odporují, je až zarážející. Jak je možné, že jedna kontrola řekne, že je vše v pořádku a jiná, že není? Poté se mnoho projektů zdržuje a peníze musí obce často vracet.

Klán (KSČM): Ke kontrole hospodaření obcí
Foto: janklan.cz
Popisek: Jan Klán, poslanec KSČM za Středočeský kraj

V tomto případě je nutné zavést jasný systém kontrol ve veřejné správě a rovněž i rozpočtová pravidla pro obce. Obce potřebují peníze na svůj rozvoj a přenesenou působnost státní správy. Je nutné však nastavit pravidla hospodaření tak, aby se nemrhalo zbytečně prostředky a hospodařilo se efektivně a to na všech úrovních.

Obecní rozpočty jsou často překračovány do záporných hodnot. Důvodů je hned několik. Mezi nejzásadnější důvod patří zadlužení obcí například na nějaký projekt. Často se stává, že je obec nucena si vzít úvěr nebo půjčku na krytí některých akcí – jako například vybudování kanalizace, vodovodu atd. Poté se ale ocitá často v platební neschopnosti. Podle zprávy se ukazuje, že nejvíce jsou postiženy touto neschopností obce, které porušily rozpočtovou kázeň. Některé dokonce musejí vracet peníze zpět např. do evropských fondů a to je rovněž zatěžuje.

Jan Klán, poslanec PSP ČR za KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

19:05 Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k geotermálnímu projektu Ringen v Litoměřicích