Klaška (KDU-ČSL): Bojujeme proti zadlužování státu

24.01.2017 18:06

Poslanci definitivně schválili zákon o rozpočtové odpovědnosti.

Klaška (KDU-ČSL): Bojujeme proti zadlužování státu
Foto: kdu.cz
Popisek: Jaroslav Klaška

Stát se podobně jako rodina nemůže donekonečna zadlužovat. KDU-ČSL se řídí pravidlem: v dobách hojnosti a hospodářského růstu šetřit na doby nedostatku, ve kterých stát podporuje ekonomiku zvýšením výdajů a podporou investic i domácí spotřeby. Proto jsme podpořili zákon o pravidlech rozpočtové odpovědnosti. Povede k větší odpovědnosti budoucích vlád, k omezování nehospodárností a omezí „projídání budoucnosti“ našich dětí.

U zrodu rozpočtové odpovědnosti stála ekonomická a hospodářská krize z let 2009 až 2013. Tehdy se prohnala celým světem, Evropu nevyjímaje. Odhalila příliš velkou zadluženost členských zemí Evropské unie. Ta reagovala evropskými předpisy, kterými chce přílišnou zadluženost zkrotit. Česká republika pak navrhla přijetí tří zákonů o rozpočtové odpovědnosti, které se týkají všech jednotek, které jsou zařazeny do sektoru tzv. veřejných institucí a jsou financovány penězi nás všech daňových poplatníků. Řídit jimi se tedy budou muset například všechna ministerstva, veřejné zdravotní pojišťovny, státem zřizované organizace, veřejné vysoké školy, ale i kraje či obce a jimi zřizované organizace.

Návrh zákonů o pravidlech rozpočtové odpovědnosti představuje soubor pravidel, která mají zajistit, že se vláda nebude moci odklonit od principů odpovědné rozpočtové politiky a nadměrného zadlužování. Nejdůležitějšími pravidly jsou:

a) Výdaje státu budou matematicky omezovány podle fáze hospodářského cyklu. Celkový deficit, který vláda bude moci na daný rok naplánovat, nebude přesahovat 1% HDP (cca 50 mld. Kč). Tato výše je zákonem chápána jako ještě „vyrovnané“ hospodaření a odbornou veřejností jako hranice laicky řečeno „rozumného a udržitelného dluhu“. Stát neztrácí schopnost dluh v budoucnu splácet, pro světové investory stát zůstává i pří této výši zadlužení důvěryhodný obchodní partner. Na financování takového dluhu mu půjčí své peníze za běžných podmínek.

b) Při dosažení výše dluhu veřejných institucí 55 % HDP bude muset vláda při stanovování rozpočtu začít „brzdit“. Vláda bude muset schválit dlouhodobě udržitelný střednědobý výhled státního rozpočtu, předloží Poslanecké sněmovně návrhy vyrovnaných rozpočtů zdravotních pojišťoven a územní samosprávné celky schválí svůj rozpočet na následující rok jako vyrovnaný nebo přebytkový, bez možnosti uzavírání nových úvěrů s výjimkou schválených dotačních programů Evropské unie.

c) Vznikne nový orgán: Rozpočtová rada, která bude složená z předních ekonomických odborníků a bude dohlížet na dodržování výše uvedených pravidel.

d) Pravidla nebudou platit („vypnou se“) v době hospodářské krize, při živelných pohromách a při ohrožení státu nebo vyhlášení válečného stavu.

Jaroslav Klaška
místopředseda poslaneckého klubu KDU-ČSL
místopředseda rozpočtového výboru PS PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.