Klaška (KDU-ČSL): Chceme další přísné omezení lichvářských praktik

16.04.2016 19:11

Další omezení lichvářských praktik, vůči nimž je řada lidí bezbranná, a které v mnoha případech vedou k osobním tragédiím – i to jsou podle Jaroslava Klašky (KDU-ČSL) důvody, které stály u vzniku jeho pozměňovacích návrhů k návrhu zákona o spotřebitelském úvěru.

Klaška (KDU-ČSL): Chceme další přísné omezení lichvářských praktik
Foto: kdu.cz
Popisek: Jaroslav Klaška

„Důvod mého pozměňovacího návrhu je jednoduchý: podle současného návrhu zákonu budou ti poskytovatelé, kteří nedostanou licenci ČNB a budou dále podnikat, budou podle návrhu zákona podnikat nelegálně. Já navrhuji peněžní sankce až dvacet milionů korun za nelegální poskytování spotřebitelských úvěrů s dozorem a správním rozhodováním ČNB, která dozírá na celý finanční trh. Důvodem mého pozměňovacího návrhu je další omezení lichvářských praktik, vůči kterým je řada lidí bezbranná,“ řekl Jaroslav Klaška, místopředseda Rozpočtového výboru PS.

Druhým pozměňovacím návrhem Jaroslava Klašky je zrušení rozhodčích doložek tak, aby nedocházelo ke zneužívání mimosoudního vypořádání pomocí rozhodčího řízení.

„Pokud uzavíral občan smlouvu o spotřebitelském úvěru, třeba z dočasné finanční tísně, netušil, že jsou někdy ve smlouvě uvedeni „spřátelení“ mimosoudní rozhodci, kteří rozhodují nezaplacené dluhy nebo spory často ve prospěch poskytovatele. Pak přišel „spřátelený“ exekutor a dlužník přišel o mnohonásobně více, než si půjčil. Je to jedna z vyzkoušených predátorských praktik a nezkušený dlužník neměl šanci. Tomu chci do budoucna zabránit,“ dodal Jaroslav Klaška.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…