Klaška (KDU-ČSL): Řecko? Ve hře je mnoho

17.07.2015 19:06

Nechtěl bych být v kůži Jeana Clauda Junckera ani třeba Angely Merkelové. Není jednoduché rozhodovat se o "odstřižení" celé země od stávající EU. Pro a proti je hodně.

Klaška (KDU-ČSL): Řecko? Ve hře je mnoho
Foto: kdu.cz
Popisek: Jaroslav Klaška

Další pomoc Řecku? Ve hře je mnoho. Další pomoc Řecku beru jako poslední možnou a pouze za jasně daných podmínek restrukturalizace a reforem řeckého hospodářství vč. privatizace, úsporných opatření a časového plánu (zavedení řádu a pořádku), se snahou naučit Řeky „rybařit“ (hospodařit), ne jim nekonečněkrát dávat ryby (dary). Bude nutné přednostně povzbudit řeckou ekonomiku a její růst. Měli by to chtít především samotní Řekové. A následně se vrátit ke splácení dluhu pravidelnými splátkami.

Balancuje se na ostří nože: ještě nikdy nebyla tak aktuální možnost odchodu z eurozóny, pro kterou ale nejsou vytvořeny žádné mechanismy a může vyvolat následné ekonomické a ještě hůře politické otřesy nejen v EU.

Měla by se Česká republika na případné půjčce Řecku podílet?

V zájmu evropské solidarity a spolupráce přiměřeným způsobem ano. Nemůžeme si donekonečna hrát na černé pasažéry, tj. výhody bychom chtěli, nevýhody ať řeší ostatní. Navíc zatím jde jen o krátkodobou záruku v celkovém balíku nevelkého množství peněz.

Jeden z pilířů evropské integrace je, krom odpovědnosti, také princip solidarity a spolupráce. Pomoc slabému či nemocnému nebo jinak handicapovanému členu je tedy žádoucí. Jde také o vzájemnost – když jednou pomohu jinému, jindy pomohou mně. Přiměřený způsob vidím v hospodářských a finančních zárukách s ohledem na počet obyvatel (velikost státu) a velikost HDP na obyvatele (sílu ekonomiky).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…