Klega (SZ): Od znečišťovatelů očekáváme slušné a spravedlivé chování

17.07.2016 17:16

Odkud pochází prach a další škodliviny v ovzduší na území Vratimova? Právě to se chystají v nejbližší době zjistit jeho obyvatelé. Vratimov v této záležitosti zastupuje právník Jiří Klega, předseda ostravské Strany zelených.

Klega (SZ): Od znečišťovatelů očekáváme slušné a spravedlivé chování
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

V nejbližších dnech se chystá oslovit huť ArcelorMittal Ostrava, která se nachází poblíž a patří k velkým znečišťovatelům ovzduší.

„Dáme znečišťovatelům pár dní, zda najdou v sobě slušnost a přijdou sami s nabídkou spolupráce. Pak budeme postupovat formální cestou. Nepožadujeme omezení provozu, požadujeme revanžování újmy, kterou znečišťovatelé způsobují lidem v zasažených oblastech Ostravy a Vratimova, zatímco svou činností generují obrovský zisk. Nepožadujeme nic víc, než slušné a spravedlivé chování. Rovněž máme obavy, že všechna zařízení, která mají v provozu eliminovat emise, nejsou řádně udržována. Pak samozřejmě nemohou fungovat a nečistoty se dostávají do ovzduší,“ uvádí advokát Jiří Klega ze Strany zelených.

Mgr. Jiří Klega (SZ)

Straně zelených v Ostravě se rozhodně nejedná o utlumení těžkého průmyslu v tuto chvíli. K útlumu bezpochyby dojde ze zcela jiných důvodů, které nikdo tady neovlivníme, ale to je jiná debata. Nicméně je to jednoduché. Pokud si na zahradě postavíte dílnu, v ní budete podnikat, vydělávat, ale sousedovi budete na pozemek pouštět nečistoty a zápach a prach, úřady vás ihned pokutují a následně zakáží provoz. Nicméně pro velké podniky toto neplatí.

Když stávající vlastník kupoval hutě, dobře věděl, jaké jsou zde nedostatky, a měl s tím počítat. A argument, že to nejde nebo že by pak zkrachovali či museli propouštět je lichý a má jen strašit lidi. Naopak kvůli špatnému ovzduší region přichází o nové investice a nová pracovní místa. A je otázkou, jak dlouho bude těžký průmysl zaměstnavatelem, než půjde bohužel do kytek – a všichni víme, že to je bohužel neodvratitelné.

„Buď se s tím smíříme a připravíme region na následky předem nebo čekejme katastrofu v podobě tisíců nezaměstnaných a zvýšenou kriminalitu už tak kriminalitou zatíženého regionu“, upozornil na závěr Mgr. Jiří Klega (SZ).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

8:19 Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

Jihomoravský kraj dostal od ministerstva financí k připomínkování pozměněný návrh, který upravuje fi…