Klika (ČSSD): Proč je nefér spojit volby a referendum

23.09.2014 10:25

Při neúspěšném referendu v Litvínově nešlo o to, zjistit názor občanů, ale zařídit za obecní peníze soukromou volební kampaň pro kandidátku současného starosty. Proč jsem proti takovým praktikám? A jaké bude skutečné téma obecních voleb v Litvínově?

Klika (ČSSD): Proč je nefér spojit volby a referendum
Foto: kr-ustecky.cz
Popisek: Martin Klika

V Litvínově referendum o limitech těžby a hazardu, v Teplicích o zákazu nošení burek na veřejnosti. Dvě referenda, která měla být spojena s obecními volbami. V obou případech nevidím problém v tom, že by o problematice měli rozhodovat občané, to je naprosto v pořádku. Princip místních referend je správný a vyzkoušený. Třeba právě o burkách hlasovali lidé ve švýcarském kantonu Ticino a opravdu přijali zákaz těch součástí oblečení, které zcela zakrývají obličej. Také o těžbě se dělala referenda, mimo jiné jedno neúspěšné už i v Litvínově.

Proč mi ale ta referenda vadí, když jsou spojená s místními volbami? Důvod je jednoduchý. Část vedení města si takovým referendem dělá za nemalé městské peníze vlastní soukromou volební kampaň, snaží se vytvořit „téma“ a doufá, že se předložená otázka stane hlavním tématem voleb. Jako by všechny kandidující strany beztak jasně v programech neříkaly, jak se k daným problémům staví.

Přitom je spousta jiných důležitých témat, na které by bylo dobré znát názor většiny občanů města. A některá z nich cítí lidé mnohem významněji, než hazard nebo limity. Třeba bezpečnost v ulicích, úbytek pracovních příležitostí nebo devastaci prodaných městských domů bandami „nepřizpůsobivých“ spoluobčanů.

Nejsou právě tato skutečná témata voleb důvodem, proč se náhle a narychlo vytahuje opakování referenda o limitech a už jednou zakázané hrací automaty?

Publikováno v Mf Dnes Severní Čechy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…