Klíma (Moravané): Morava musí být obnovena!

06.09.2016 13:19

Rozhovor s doc. Bohuslavem Klímou, kandidátem do Senátu v 55. volebním obvodu (Brno-venkov).

Klíma (Moravané): Morava musí být obnovena!
Foto: Moravané
Popisek: Moravané

Proč by Vás lidé měli volit do Senátu?

Jsem obyčejný člověk, který se věnuje archeologii a učí budoucí učitele dějepisu na Masarykově univerzitě. Setkávám se s řadou z vás, kteří si současnou politiku představují trochu jinak. Nakonec ale uvěří slibům a u voleb dají svůj hlas znovu některé z velkých politických stran, které nám již ukázaly, co umí, a mnohdy se zdiskreditovaly Tyto strany nás nemohou překvapit ničím novým a rozhodně od nich nemůžeme očekávat politická rozhodnutí a činy, které by vedly k rehabilitaci Moravy a Slezska. Jsem kandidátem politické strany Moravané, a proto k těm hlavním, obecným a stále opakovaným tématům, které vidíte okolo sebe na billboardech a plakátech, hodlám ještě připojit „říznou moravskou notu“. Byl bych opravdu moravským senátorem, který by napomáhal řešení jak celospolečenských problémů, tak v Praze hájil zájmy Moravy a Slezska.

Jaký nový zákon v případě zvolení navrhnete?

Moje snažení bude vycházet z osobního kontaktu a konzultací s občany. Ti musí vědět, že o jejich názory je zájem a že je někdo, kdo se na politické scéně pokusí jejich problémy řešit a dobré zákony prosazovat. Rozhodně bych navrhl zákon o sloučení krajů, obnovení zemského uspořádání naší vlasti spočívající ve členění republiky na Zemi Moravskoslezskou, Zemi Českou a Prahu. Takové uspořádání je nejen spravedlivé, ale především historicky osvědčené. A navíc ušetří obrovské peníze – ročně až 85 miliard Kč!

Jak byste chtěl zvýšit důvěryhodnost Senátu?

K tomu by měli přispět všichni senátoři řádným plněním svých povinností. Myslím, že by se veřejnosti měly poskytovat podrobnější informace o výsledcích práce senátorů, komentovat jejich přijatá rozhodnutí, zákony a tím dokladovat užitečnost této instituce. Do politiky vstupuji s dobrými úmysly – prosadit kvalitní zákony. Politika je vlastně služba lidem a pokud se bude dělat poctivě, s rozumem, lidé to poznají a budou Senát respektovat.

V čem vidíte nejpalčivější problém Brna-venkova?

Rozhodně jedním z palčivých problémů Brna-venkova je doprava na svitavské výpadovce, která si vyžaduje rychlého a zásadního řešení. Podobný dopravní problém je například i dlouhodobě plánovaný obchvat Kuřimi. Mně samotnému se také nelíbí zbytečné zabírání ploch s kvalitní ornou půdou k výstavbě velkých halových překladišť. Další věci a problémy, do jejichž řešení se budu chtít v případě zvolení pustit, rozhodně vyvstanou po konzultacích s voliči.

Co uděláte pro zlepšení politické kultury v ČR?

Politická kultura je u nás špatná. Vše je v lidech, v jejich chování a v mezilidských vztazích. Navíc je politika mnohými politiky brána jen jako dobrý zdroj obživy a nikoliv jako veřejná služba pro občany. Cestu k nápravě vidím ve výchově, vyžadování a dodržování daných norem slušného chování, v kultivované výměně názorů, v naslouchání argumentů druhých. Musíme se všichni snažit a hlasitě kritizovat ty, kteří zásady slušného chování nedodržují. Sprosťáci a prospěcháři by v politice neměli mít co pohledávat.

Budete se kromě práce v Senátu věnovat i jiným aktivitám?

Práci v senátu pro Moravu a její obyvatele se samozřejmě budu věnovat naplno a bezezbytku budu plnit všechny povinnosti. Jsem však přesvědčen o tom, že mně vyjde čas i na předávání vědomostí a zkušeností mým vysokoškolským studentům a také na postupné zpracovávání jedinečného archeologického výzkumu velkomoravského mocenského centra ve Znojmě-Hradišti, kde s kolegy a studenty bádáme již 30 roků a dosáhli jsme tam významných úspěchů.

Doc. PhDr. Bohuslav Klíma, CSc.

  • Moravané
  • Kandidát do Senátu v 55. volebním obvodu (Brno-venkov)
  • mimo zastupitelskou funkci

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.