Klíma (TOP 09): Chceme pro naši zemi zodpovědnou budoucnost

13.06.2017 10:11

Expedice Neuhneme dorazila v sobotu i na jih Čech. S sebou do Písku přivezla našeho čestného místopředsedu Karla Schwarzenberga, europoslance Luďka Niedermayera i prvního místopředsedu strany Marka Ženíška.

Klíma (TOP 09): Chceme pro naši zemi zodpovědnou budoucnost
Foto: archiv Pavla Klímy
Popisek: Pavel Klíma (TOP 09)

Ti přijeli nejen představit náš volební program, se kterým jdeme do podzimních voleb, ale především podpořit lídra naší jihočeské kandidátky, ředitele ZŠ a MŠ Malšice, výtvarníka a předsedu školského výboru zastupitelstva Jihočeského kraje Pavla Klímu.

„Předvolební kampaň se nese v duchu sloganu Neuhneme. Říkáme tím našim voličům, že TOP 09 má jasný postoj, o který se mohou opřít. Neformulujeme své zásady v závislosti na výzkumech veřejného mínění, neměníme postoje, jak se nám to hodí, ale usilujeme o zodpovědnou budoucnost pro naši zemi. A z této cesty neuhneme,“ vysvětluje nosnou myšlenku celé kampaně náš krajský volební lídr Pavel Klíma.

Přestože často kolem sebe slýcháme, že jsou lidé otrávení politikou, není to podle Pavla Klímy sama politika, která lidi vede k lámání hole nad věcmi veřejnými, ale řada nešvarů, které ji dennodenně provází. Bohužel právě nedostatečná kontrola veřejnosti k jejich bujení napomáhá.

„Správa veřejných věcí se dostává do krize. Byrokratizace, korupce a klientelismus prorůstá společností a lidé – otrávení politikou – rezignují dokonce na základní politické právo svobodného člověka – moci volit. Málokdo si ale uvědomuje, že věci okolo nás jsou naše a musíme se o ně starat, a když se o ně pečovat přestaneme, vlastně jen napomůžeme dalšímu rozrůstání všech těch kritizovaných nešvarů. Já jsem ale člověkem, který nevydrží jen přihlížet,“ vysvětluje Pavel Klíma, proč také nerezignoval, ale naopak se rozhodl angažovat.

V rámci svého sobotního programu se expedice zúčastnila tradičního žehnání koní ve Štěticích a pak už vyrazila do Písku, který žil městskou slavností Dotkni se Písku. Na Velkém náměstí si s našimi osobnostmi lidé povídali nad šálkem dobré kávy. 

Na otázku, jaký odhaduje výsledek, zopakoval Karel Schwarzenberg svou prognózu.

„Usilujeme o dvouciferné číslo, odhaduji to na dvanáct až patnáct procent hlasů. Nepovažuji to přitom za vůbec nereálný výsledek. Za poslední dva měsíce zjišťuji, že je o nás větší zájem. Ve společnosti se něco evidentně děje, lidé se ptají, diskutují, najednou jako by se probudili. A platí to i o místech, kde bych to s ohledem na své dosavadní zkušenosti vůbec nečekal. Přiznávám ale, že to není hlavně naše zásluha, vděčíme za to panu prezidentovi, panu Babišovi a do jisté míry také panu premiérovi,“ říká s úsměvem čestný předseda.

Podle jeho slov v nadcházejících volbách do poslanecké sněmovny půjde o mnoho.

„Pokud by Miloš Zeman pověřil sestavením vlády Andreje Babiše, dokážu si už dnes představit, že všechny demokratické strany odmítnou s ním spolupracovat. Bezpochyby by se pak obrátil na KSČM s žádostí o tichou podporu. V tom spatřuji největší nebezpečí. Ani jednu stranu – tedy ANO a KSČM – nepovažuji za demokratickou. Pokud jde o KSČM, nemusím nic vysvětlovat. A pokud jde o hnutí ANO, je to strana vůdcovského typu. Takovou jsem zažil ve svém dětství. I u ní vše záviselo na jejím vůdci,“ varoval Karel Schwarzenberg.

Luděk Niedermayer se zas vrátil k nedávnému projednávání ohrožení svobody a nezávislosti českých médií v Evropském parlamentu.

„Bez nestranných, nezávislých a pluralitních médií bude mít problém jak česká demokracie, tak hlavně férová politická soutěž. Bylo by skvělé, kdyby snížení rizika přinesly volby. Možné to, i přes aktuální průzkumy, samozřejmě je. Má to v rukou každý z nás,“ vzkázal českým voličům náš europoslanec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce