Klíma (TOP 09): Mluvme o Václavu Havlovi. Jen tak se nestane jen pouhou stránkou učebnice

04.10.2016 18:08

Vzpomínání na Václava Havla ve chvíli jeho nedožitých osmdesátin nechám lidem, kteří jej opravdu znali a kteří k Václavu Havlovi mají co říci. Minout ale člověka, díky jehož postojům si celá generace utvořila názor na fungování světa, nemůžeme.

Klíma (TOP 09): Mluvme o Václavu Havlovi. Jen tak se nestane jen pouhou stránkou učebnice
Foto: archiv Pavla Klímy
Popisek: Pavel Klíma (TOP 09)

Tak jako zmizelá kašna na budějovickém náměstí připomněla kolemjdoucím, jak je pro architekturu města důležitá, každý rok od smrti VH umocňuje význam jeho působení v české historii. A vypadá to, že se nezapomene nikdy. Je skvělé, jak kritici i příznivci vlastně dělají připomínkou běžných činů VH skvělou službu jeho odkazu a nedovolí jeho svatořečení, nedovolí démonizaci. Mluvm e o Václavu Havlovi. Jen tak se nestane jen pouhou stránkou dějepisné učebnice.

Ne závěr mi dovolte osobní zážitek necelý rok starý. Kráčel jsem parkem po Vallettě. Lavičky, záhony, sochy. Jedna byla jiná. Obelisk s podpisem a srdíčkem Václava Havla. A tak jsem si uvědomil, že VH nám připomíná i na Maltě, odkud jsme a kam se máme vracet. Opakuji, takové chvíle si současný prezident za rubl nikdy nekoupí!

Pavel Klíma

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.