Klimpl (ODS): Bylo to třeba?

29.08.2015 6:31

V uplynulých dnech proběhla ve sdělovacích prostředcích informace o asistenci velkého počtu policistů Policie ČR a strážníků Městské policie Pardubice při kontrolní prohlídce provozovny U Lupťáka v parku Na špici, kterou prováděl stavební úřad magistrátu města.

Klimpl (ODS): Bylo to třeba?
Foto: ODS
Popisek: zastupitel města Pardubice Petr Klimpl

Asistence těchto složek při řadě úkonů orgánů státní správy není neobvyklá, obvykle však bývá v síle jedné hlídky a ne v takovém rozsahu, kdy se na místo dostavilo sedm aut a kolem dvacítky lidí. Je tedy nutno zkoumat, proč k asistenci bezpečnostních složek vůbec došlo a proč bylo nasazení tak početné.

Na základě vyjádření jednotlivých orgánů je zřejmé, že popud k celé akci vzešel od Úřadu městského obvodu Pardubice I. na základě informace jednoho z občanů, že se tam prý chystá demonstrace. Tajemnice ÚMO I. informovala o připravované údajné demonstraci proti této prohlídce s tím, že tato není dosud nahlášena, ale existují informace, že se připravuje na stejný termín konání kontrolní prohlídky v počtu cca 200 osob. Vedoucí stavebního úřadu na základě této informace požádal městskou policii ze zákona o asistenci a ta následně požádala o pomoc i Policii ČR.

Tolik fakta. Je s podivem, že na základě jedné stížnosti a na základě petice kolující na Internetu dospěje ÚMO I. k tomu, že bude velká demonstrace. A rozjede se monsrtrakce.

Byla skutečně tato demonstrace síly třeba? Nedošlo třeba k šíření poplašné zprávy? Nechyběli v tuto chvíli městští strážníci a státní policisté někde jinde? Proč se třeba v letošním roce neřešilo obdobnou asistencí strážníků několik průvodů sportovních fandů na sportovní utkání, především na hokej, byť i o nich se dalo něco načíst na Internetu? Na tyto i další otázky je třeba odpovědět.

Po bitvě je každý generálem. Ale v tuto chvíli to vypadá, že nasazení bezpečnostních složek rozhodně nutné nebylo a hlavně ne v takové síle. Chyba vznikla na ÚMO I., který nedobře vyhodnotil informace, a pak už to jelo. Z chyby je nutno se poučit, aby k takové situaci příště nedocházelo. Akce totiž ve veřejnosti vzbudila zbytečný rozruch.                                                                                                                                              

Ing. Petr Klimpl
zastupitel města Pardubice

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

18:09 Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

Předseda vlády Petr Fiala vystoupil v úterý 23. dubna 2024 s projevem na 3. summitu Zdravotnického d…