Klučka (ČSSD): Prosazujeme větší kontrolu zpravodajských služeb

18.01.2017 12:39

Sněmovna se dnes zabývá novelou zákona o zpravodajských službách, která obsahuje zavedení jejich dvoustupňové kontroly. Poslanci odhlasovali návrh, že se novela vrací do druhého čtení.

Klučka (ČSSD): Prosazujeme větší kontrolu zpravodajských služeb
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

„Tento zákon byl z iniciativy premiéra Bohuslava Sobotky od počátku diskutován za účasti zástupců všech politických stran. Naším cílem je dosáhnout dohody celého politického spektra. Jedná se totiž o velmi důležitý zákon, proto není co uspěchat. Na druhou stranu trváme na tom, aby další diskuze proběhla tak, aby byl tento zákon včleněn do našeho právního řádu v tomto volebním období,“ vysvětlil Václav Klučka, člen Výboru pro bezpečnost a zpravodaj této novely v Poslanecké sněmovně.

V reakci na změnu mezinárodní situace a vzrůstající bezpečnostní hrozby Parlament na návrh vlády v minulých měsících posílil rozpočet zpravodajských služeb a schválil rozšíření jejich pravomoci. To vše se s primárním cílem – zvýšit ochranu obyvatel České republiky. „Chci zdůraznit, že tato novela na druhou stranu posiluje kontrolu činnosti zpravodajských služeb. A to jak prostřednictvím rozšíření dosavadní parlamentní kontroly na všechny tři zpravodajské služby, tak také zavedením druhého stupně kontroly,“ upozornil Václav Klučka.

Dohled nad zpravodajskými službami se do jisté míry sjednotí tím, že bude nově zřízen zvláštní kontrolní orgán Poslanecké sněmovny pro kontrolu Úřadu pro zahraniční styky a informace. Vedle parlamentních kontrolních orgánů bude zřízen druhý stupeň - expertní orgán nezávislé kontroly zpravodajských služeb. Ten bude mít pravomoci kontrolovat i živé případy. Orgán nezávislé kontroly bude mít pět členů, kteří budou voleni Poslaneckou sněmovnou na základě návrhu vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

9:15 Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochromení zdravého rozumu a pragmatického jednání …