Knot (TOP 09): Chytré zastávky by mohly cestujícím nabízet i bezplatnou wi-fi

19.07.2017 5:29

Výběrové řízení na zhotovitele projektu chytré zastávky v Písku má už svého vítěze. Kancelář Smart Písek ale navrhuje i další změny, jejichž cílem je udělat veřejnou dopravu atraktivnější.

Knot (TOP 09): Chytré zastávky by mohly cestujícím nabízet i bezplatnou wi-fi
Foto: TOP 09
Popisek: Josef Knot, místostarosta města Písek

Devatenáct digitálních označníků zastávek MHD na nejdůležitějších dopravních uzlech by se mohly cestující písecké městské veřejné dopravy dočkat už během září.

„Na základě výběrového řízení zvítězila dle požadovaného kritéria cenová výhodnost nabídka společnosti BNV Consulting s.r.o., která v ČR zastupuje slovinskou firmu Lecip ITS, která má s instalací telematických systémů do městských hromadných doprav celosvětové zkušenosti,“ informuje obchodní ředitel ČSAD AUTOBUSY Karel Coufal a dodává: „Digitální panely budou cestujícím podávat informaci o aktuálním příjezdu spoje, případně o jeho zpoždění. Umožní to propojení těchto panelů se softwarem v jednotlivých autobusech, který bude posílat data o aktuální poloze spoje.“

„Do tohoto projektu byly vybrány nejvytíženější zastávky městské dopravy a zastávky, kde dochází k přestupům mezi jednotlivými druhy veřejné dopravy. Celkem je to 19 zastávek, například v ulicích Budovcova, Dvořákova, Nádražní či Průmyslová zóna,“ dodává místostarosta Písku Josef Knot.

Označníky budou používat stejnou technologii, jako třeba elektronické knihy. „Ebooky využívají nízkoenergetický systém epaper. To umožní, aby byly jednotlivé označníky energeticky soběstačné, napájené pouze z vlastních solárních panelů,“ uvedl Patrik Horažďovský, garant oblasti mobilita Smart Písek.

To ale zdaleka není jen jediná inovace, která veřejnou dopravu v Písku čeká. „V rámci naplňování konceptu Smart Písek je naším záměrem udělat veřejnou dopravu v Písku srozumitelnější, přehlednější a atraktivnější a zároveň ji propojit s cyklodopravou,“ nastiňuje plány Josef Knot.

Dalším krokem proto bude udělat veřejnou dopravu v Písku přehlednější. „Z našich zkušeností totiž vyplývá, že se v jízdních řádech řada cestujících neorientuje. V současnosti má totiž Písek na svou velikost nadměrné množství 11 linek a některé jedou jen jedenkrát denně. Řešením by proto byl systém několika páteřních linek, které by mezi pevnými cíli jezdily pravidelně, rozšířený o doplňkové linky, obsluhující podle potřeby zájmové body, jako jsou například školy, úřady či velké firmy,“ vysvětluje Patrik Horažďovský.

Smart kancelář má i smělejší plány

Se záměrem přepracovat jízdní řády souvisí i snaha poskytnout cestujícím informaci o trasách jednotlivých linek. „V současné době chybí návštěvníkům města na jednotlivých zastávkách, ale i například na nádražích schéma veřejné dopravy. Mapa s vyznačenou linkou navíc pomůže odlišit městskou dopravu od meziměstské. Návštěvníci by si ji mohli načíst do svých chytrých telefonů i prostřednictvím QR kódů,“ poodkrývá další záměry Patrik Horažďovský.

Smart kancelář má ale i smělejší plány, jak zvýšit atraktivitu veřejné dopravy. „Chtěli bychom s provozovatelem veřejné dopravy v Písku diskutovat i možnosti zavedení bezplatné wi-fi na jednotlivých zastávkách, případně i v jednotlivých vozech,“ plánuje Josef Knot.

O zavedení bezplatné wi-fi je ČSAD připraveno s vedením města jednat. „V současné době provozujeme wi-fi připojení v autobusech na vybraných příměstských linkách, a jsme proto schopni v podstatě ihned takovéto řešení nabízet i v autobusech MHD. V případě, že město bude preferovat navyšování komfortu nejen cestující veřejnosti, jsme připraveni vybavit wi-fi i zastávky,“ dodal Karel Coufal. Organizační složka Smart Písek | Velké náměstí 1/24 397 01 Písek 2 Dalším velkým tématem je propojení veřejné dopravy s cyklodopravou.

„Písek je ideálním místem pro rozvoj cyklodopravy, chceme proto nabídnout její propojení s dopravou veřejnou, například vybudováním potřebné infrastruktury v klíčových dopravních uzlech. Tady by si mohl cyklista bezpečně zaparkovat nejen kolo, ale uložit i přilbu a dále pokračovat veřejnou dopravou. Zázemí pro cyklisty by mělo nabízet i další servis, jako je dofoukání pneumatik či dobití ebiku,“ nastiňuje další plány Patrik Horažďovský. S budování takovýchto zázemí pro cyklisty počítá i připravovaný cyklogenerel.

Postupně se počítá ještě s větším propojením veřejné dopravy s cyklodopravou a nakonec i individuální automobilovou dopravou. „V rámci podpory nízkoemisní a bezemisní dopravy chceme v co největší míře preferovat veřejnou dopravu a cyklodopravu. Máme proto v plánu doplnit chytrá parkoviště o bikesharing jako alternativu k veřejné dopravě. Návštěvník Písku tak zaparkuje svůj automobil na okraji Písku a odtud bude buď cestovat veřejnou dopravou, nebo si vypůjčí kolo,“ uzavírá Josef Knot.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

18:09 Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu zákona na zrušení veřejnoprávních médií na S…