Knot (TOP 09): Inspirujme se u nejlepších a využijme příležitost

05.11.2017 21:47

Zúčastnil jsem se konference Světového ekonomického fóra (WEF), která měla mimo jiné za cíl představit příklady chytrých řešení řízení obcí. Jednoduše šlo o to, vyměnit si se zástupci samospráv a podnikateli informace o novinkách v oblasti úspory energií, zlepšování dopravy či snižování škodlivých emisí a uplatňování Smart technologií v praxi.

Knot (TOP 09): Inspirujme se u nejlepších a využijme příležitost
Foto: archiv J. Knota
Popisek: Josef Knot z TOP 09.

Na konferenci jsem představil náš projekt Smart Písek, který si myslím může být v České republice dobrou inspirací pro ostatní. V oblasti zavádění chytrých řešení bychom totiž neměli váhat. Pravda je taková, že zvláště země a města na západ od nás zažívají v souvislosti se zotavující se ekonomikou po krizi minulých let obrovský rozvoj v oblasti výzkumu a inovací.

Česká republika by měla podle mého názoru více využít příznivého ekonomického cyklu k posílení právě těchto oblastí. Podpora vysokého školství, vědy a výzkumu je přeci jasně prokázaným lékem na ekonomickou nestabilitu. Země, které toto pochopily, se dnes pyšní nejvyšší mírou digitalizace, technologické vyspělosti a v důsledku vysokou mírou prosperity. Bude na nové vládě, jak se podaří čerpat unijní prostředky na tyto oblasti. V roce 2020 totiž tato možnost definitivně končí.

WEF každoročně porovnává konkurenceschopnost více než 137 zemí světa, které dohromady tvoří 98 procent světového HDP. V úvahu se bere 12 faktorů nebo oblastí, kterými jsou infrastruktura, vzdělání a zdravotnictví, efektivita pracovního trhu, technologická připravenost, inovace, velikost trhu, makroekonomické prostředí, transparentnost a výkonnost vlády. Česká republika se letos, stejně jako v předchozích dvou letech, umístila na celkové 31. příčce.

Nejlepšího umístění v mezinárodním srovnání dosáhla Česká republika v dílčích pilířích makroekonomické prostředí (8. na světě), základní školství (23. místo) a rozvinutost finančních trhů (23. místo). Relativně nejslabší je naopak ČR v kategoriích instituce (52. místo), infrastruktura (49. místo) a velikost trhu (46. místo). To není vůbec špatný výsledek, ale je zde prostor ke zlepšení. Vždyť o dvě místa lépe se umístilo Estonsko, které bylo silně postižené hospodářskou krizí. Dnes je tato země dávána za příklad.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

9:15 Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vládnímu návrhu výpovědi bez udání důvodu