Koblížek (STAN): Konečně pravda o rušení poboček České pošty s.p.?

01.11.2015 17:00

Mnohokrát diskutované téma na všech úrovních, od ministerstva vnitra, přes vedení České pošty, s.p., až po starosty obcí a měst a občany, kterým má Česká pošta poskytovat kvalitní službu, kdy se česká veřejnost ptá „PROČ?“ a podepisuje petici proti rušení kamenných poboček, má svůj původ!!

Koblížek (STAN): Konečně pravda o rušení poboček České pošty s.p.?
Foto: STAN
Popisek: Oldřich Koblížek

Od samého začátku jsem chtěl znát pravdu o tom, proč bylo zrušeno pěší doručování poštovních zásilek a nahrazeno motorizovanou doručovací službou a proč mají být rušeny kamenné pobočky státního podniku Česká pošta. Účastnil jsem se seminářů s nejvyšším vedením České pošty, s.p. pořádaných poslanci a senátory STAN, kde jsem se dozvěděl, že jde o změnu s cílem poskytnout občanovi kvalitnější službu při nižších nákladech. Finanční analýza, kterou měl nejvyšší management České pošty, s.p. předložit Ministerstvu vnitra, a která měla prokázat opodstatněnost změn v doručování zásilek a důvod rušení kamenných poboček, nebyla nikdy zpracována a Ministerstvo o tom mlčí. Celá situace je maskována náhradou kamenných poboček, zvanou Pošta Partner (ale bez záruky fungování) a příklady ze sousedních států. Shodou okolností, jsem byl před několika dny přítomen při vyřizování stížností na špatně organizované motorizované doručování na Vysokomýtsku. Vyřizoval je přímo ředitel východočeského regionu České pošty, s.p.. Na dotaz, proč vůbec vzniklo motorizované doručování a proč se má rušit síť kamenných poboček, jsem dostal neuvěřitelnou odpověď, která konečně odhalila PRAVÝ DŮVOD všech změn. Podle slov pana ředitele stát doplácí na pobočky pošty, kde je nejnákladnější pracovní síla a nejztrátovější na ní je čas strávený chůzí při doručování od domu k domu!? Pan ředitel se ještě pochlubil, že on osobně je autorem motorizovaného doručování a dodal, že automobily jsou na leasing, který je za 3 roky splacený, a že si na sebe vydělají. Znamená to, že motorizované doručování prodělek na chůzi poštovní doručovatelky odstranilo.? Lze tomu věřit, když denně vídáme dodávková auta s dvoučlennými posádkami, kdy jeden sedí za volantem a druhý běhá od domu k domu a často místo doručení zásilky, i když je občan doma, hodí do schránky jen lístek, kde si ji má vyzvednout? Je vůbec možné, že toto je lacinější a kvalitnější služba? Jeví se to spíš jako výsměch, než důvod k odebrání doručování kamenným pobočkám České pošty, s.p. a jejich následnému rušení. To, co se dnes děje ve státním podniku Česká pošta se dá nazvat řízenou autodestrukcí se státní podporou, s cílem předem daným, ale bez vysvětlení, bez relevantního důvodu.

Od samého začátku jsem chtěl znát pravdu o tom, proč bylo zrušeno pěší doručování poštovních zásilek a nahrazeno motorizovanou doručovací službou a proč mají být rušeny kamenné pobočky státního podniku Česká pošta. Účastnil jsem se seminářů s nejvyšším vedením České pošty, s.p. pořádaných poslanci a senátory STAN, kde jsem se dozvěděl, že jde o změnu s cílem poskytnout občanovi kvalitnější službu při nižších nákladech. Finanční analýza, kterou měl nejvyšší management České pošty, s.p. předložit Ministerstvu vnitra, a která měla prokázat opodstatněnost změn v doručování zásilek a důvod rušení kamenných poboček, nebyla nikdy zpracována a Ministerstvo o tom mlčí. Celá situace je maskována náhradou kamenných poboček, zvanou Pošta Partner (ale bez záruky fungování) a příklady ze sousedních států.

Shodou okolností, jsem byl před několika dny přítomen při vyřizování stížností na špatně organizované motorizované doručování na Vysokomýtsku. Vyřizoval je přímo ředitel východočeského regionu České pošty, s.p.. Na dotaz, proč vůbec vzniklo motorizované doručování a proč se má rušit síť kamenných poboček, jsem dostal neuvěřitelnou odpověď, která konečně odhalila PRAVÝ DŮVOD všech změn. Podle slov pana ředitele stát doplácí na pobočky pošty, kde je nejnákladnější pracovní síla a nejztrátovější na ní je čas strávený chůzí při doručování od domu k domu!? Pan ředitel se ještě pochlubil, že on osobně je autorem motorizovaného doručování a dodal, že automobily jsou na leasing, který je za 3 roky splacený, a že si na sebe vydělají. Znamená to, že motorizované doručování prodělek na chůzi poštovní doručovatelky odstranilo.? Lze tomu věřit, když denně vídáme dodávková auta s dvoučlennými posádkami, kdy jeden sedí za volantem a druhý běhá od domu k domu a často místo doručení zásilky, i když je občan doma, hodí do schránky jen lístek, kde si ji má vyzvednout? Je vůbec možné, že toto je lacinější a kvalitnější služba? Jeví se to spíš jako výsměch, než důvod k odebrání doručování kamenným pobočkám České pošty, s.p. a jejich následnému rušení.

To, co se dnes děje ve státním podniku Česká pošta se dá nazvat řízenou autodestrukcí se státní podporou, s cílem předem daným, ale bez vysvětlení, bez relevantního důvodu.

Oldřich Koblížek, starosta obce Vraclav
Předseda KO STAN Pardubického kraje

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Zdravotní péče je veřejná služba, která musí být kdykoli dostupná všem

20:07 Okamura (SPD): Zdravotní péče je veřejná služba, která musí být kdykoli dostupná všem

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zhoršující se dostupnosti zdravotní péče