Kobza (LEV21): Šachová partie poškodila demokratickou levici

25.03.2015 7:25

Jsou některé věci, které je potřebné si připomínat. Již kvůli známému rčení, že budoucnost opakuje minulost. Podle mého je jednou z takových událostí v naší politice to, co se dělo v měsících po volbách v roce 2008.

Kobza (LEV21): Šachová partie poškodila demokratickou levici
Foto: Archiv
Popisek: NS - LEV 21

Mám na mysli také mediálně známé přeběhlíky z řad ČSSD Melčáka s Pohankou, kteří pravděpodobně na podnět mocných zájmových skupin podpořili vznik Topolánkovy vlády. Zákulisním hráčům to ale nestačilo a tak s podporou Miloše Zemana rozehráli další šachovou partii s poslancem Melčákem. Právně napadl konání předčasných voleb u Ústavního soudu a tímto krokem pomohl dostat k moci nejhorší polistopadovou vládu Petra Nečase zmítanou skandály, korupcí a zoufalstvím. Tato vláda nakonec pravděpodobně skončila ranou z milosti zřejmě od zahraničních zpravodajských služeb a zainteresované části české policie.

Řada občanů České republiky se zajisté pamatují na podzim roku 2009, kdy Ústavní soud pod vedením Pavla Rychetského zasáhl do demokratického vývoje v naší zemi. Veřejnosti je potřeba bezpochyby onu nedemokratickou soutěž opět připomenout. O co vlastně vůbec šlo? Prezident republiky Václav Klaus vyhlásil konání předčasných voleb na 9.-10. října, jejichž konání napadl nezařazený poslanec Melčák, který si stěžoval na předčasné zkrácení svého mandátu v případě konání předčasných voleb. Rychetský tak verdiktem Ústavního soudu poškodil zájmy státu a občanů republiky, protože vyhověl stížnosti Melčáka a opravdu zrušil předčasné volby. Jeho rozhodnutí znamenalo oddálení voleb o půl roku. Fakticky tak byla poškozena ČSSD. Pravicové strany ale i nově vznikající subjekty získali mnohem více času na zmobilizování voličské základny a v případě TOP 09 a Věcí veřejných na konstituování se.

Je potřeba si uvědomit, že například Věci veřejné měli na podzim roku 2009 preference maximálně okolo 1%. Troufnu si říci, že pokud by Ústavní soud volby nezrušil, nemusela by se veřejnost vůbec dozvědět, kdo byl Vít Bárta. Voliči by tak neskočili na špek straně, která se nakonec probojovala do sněmovny pod palbou líbivých a populistických hesel a ovlivněni televizní marionetou Radkem Johnem.

Zemanův kamarád Rychetský nahrál do karet i jeho straně SPOZ, která s podporou Zemana sebrala sociální demokracii škodolibě a účelově potřebných 4% hlasů k sestavení vlády. Zástupci TOP-09 by rovněž nedosáhli tak dobrého výsledku, který se jim podařil v následujícím roce.

Jednoduše řečeno a podtrženo Miloš Zeman a jeho kamarádi poškodili výsledek demokratické levice k uspokojení vlastních zájmů. Pokud by se volby konaly v podzimním měsíci znamenalo by to téměř jisté vítězství ČSSD. Bohužel bylo rozhodnuto jinak a volby se konaly v květnu 2010. Rovněž si myslím, že v podstatě pan Rychetský tímto verdiktem porušil ústavu demokratického státu, protože ústava České republiky umožňuje předčasné rozpuštění sněmovny a předčasné volby. Soud se zabýval nelogickou stížností Melčáka, která byla neopodstatněná, protože neexistuje žádné právo, které zaručuje zůstat poslancům celé čtyřleté období ve funkci.

I z komentářů odborníků bylo zřejmé, že stížnost neměla být vůbec akceptovatelná. Profesor univerzity Karlovy okomentoval verdikt následně: „Nemyslím si, že je Ústavní soud oprávněn znemožnit fungování demokratického státu založeného na volbách“, dále dodává… „Aby soud znemožnil volby, je pro mě šokující“. Z dalších analýz vyplynulo, že pokud by se volby nekonaly v říjnovém termínu, který byl vyhlášen prezidentem republiky, znamenalo by to vědomé porušení Ústavy. Rozhodnutí soudu vyvolalo kritiku napříč politickým spektrem. Rovněž Paroubek i jeho politický protivník Topolánek nešetřili slovy na adresu Rychetského. Paroubek okomentoval verdikt takto: „ Rozhodnutí Ústavního soudu se jeví jako jdoucí proti zájmům České republiky a jejich občanů.“ Současně i Paroubkův největší rival Topolánek burácel: „Rozhodnutí Ústavního soudu pokládám za neodpovědný krok, který může mít zásadní negativní dopad nejen na politický vývoj v zemi, ale i na prohloubení hospodářské krize.“

Občané České republiky mají právo se po letech dozvědět , kdo byl vlastně strůjce této šachové partie. Byl to opravdu pouze současný prezident Miloš Zeman, mocné zájmové skupiny, Zdeněk Bakala, Američané a nebo to byla pouze shoda náhod ?Jedno je jisté, výsledkem rozhodnutí Ústavního soudu vznikl jakýsi marketingový mix stran, které by se stěží probojovaly do poslaneckých lavic bez podpory těchto zúčastněných osob. Melčák a Pohanka zmizeli v propadlišti politických dějin. Paroubek i Topolánek na politiku rezignovali. Jiní očividní i zákulisní hráči té doby politické dění stále ovlivňují. A stále tu žijí miliony občanů, se kterými již jednou byla sehrána špinavá partie. Hybatelé figurek nebudou jistě váhat u nové partie, jen když se bude hrát v jejich prospěch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.