Kobza (SPD): Za Terezou Spencerovou

07.04.2020 21:05

Novináři to nikde nemají snadné. Většinou jsou solí v očích politiků, někdy jsou vysmívaní, někdy nenávidění. Jen málokterému se dostane té cti být respektován i názorovými odpůrci. K této velmi úzké skupině, která si své postavení vydobyla obrovskou a poctivou pílí, znalostmi a maximální snahou o objektivitu, patřila až do včerejška Tereza Spencerová. Když zemřela, bylo jí teprve 55 let, ale jak kdysi říkal Jan Werich, jsou lidé, kteří by i ve čtyřech stech letech měli co říci, zatímco jiní se už rodí zbyteční.

Kobza (SPD): Za Terezou Spencerovou
Foto: SPD
Popisek: Jiří Kobza, poslanec za politické hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD). Je členem zahraničního výboru a místopředsedou výboru pro životní prostředí

Když jsem se dověděl o náhlém skonu Terezy Spencerové, pocítil jsem obrovské prázdno. Nejen proto, že šlo o mimořádně kvalitní profesionálku, znalkyni problematiky v regionech, které dlouhodobě zblízka sleduji i já (Blízký a Střední východ), ale také sympatická, originální bytost s jistým typem suchého humoru, který na svého nositele (či nositelku) vyzrazuje mimořádný intelekt a nadhled. Takových u nás mnoho není.

Spencerová

Tereza Spencerová při udílení Krameriovy ceny za nezávislou žurnalistiku

Tereza studovala na přelomu režimů Fakultu žurnalistiky a už od mládí se zabývala zahraniční politikou. Vím, že uměla obstojně arabsky, jezdila docela často do Egypta a přilehlých zemí, měla tam veliké množství kontaktů, takže i její soudy o politickém vývoji v těchto neuralgických regionech byly zasvěcené a poučené zevnitř. A právě toto „insiderství“ jí umožňovalo nebýt dogmatik, nestranit jedněm a neubližovat druhým, protože dobře věděla, že každá pravda má mnoho faset a každý čin mnoho viníků i obětí. Není vůbec divu, že právě Tereza byla historicky úplně prvním laureátem Krameriovy ceny za nezávislou žurnalistiku, a to už v roce 2016. Právem.

Bude chybět nejen mně, ale myslím, že každému, kdo se z jejích textů dovídal střípky pravdy, jimž se dalo věřit.

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

7:07 Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

Jako ministr školství si vážím toho, že v domácí odborné komunitě existuje poměrně silná shoda na ro…