Kobza (Úsvit): Jsme připraveni na humanitární krizi na Ukrajině a exodus ukrajinských uprchlíků?

08.05.2014 20:59

Hluboce mnou otřásly dvě věci. První byla strašlivá smrt lidí v Oděse v Domě odborů, takový zločin snad naposled spáchali nacisti, když vyvražďovali vesnice, které údajně podporovaly partyzány. Tou druhou bylo až zarážející ticho všech podporovatelů demokraticky protestujících banderovců z Majdanu a tak rychlých zavrhovatelů legitimního prezidenta, který ať byl jakýkoliv, měl v Ukrajině jakž takž pořádek a dokázal manévrovat Ukrajinou mezi Ruskem a EU docela šikovně.

Kobza (Úsvit): Jsme připraveni na humanitární krizi na Ukrajině a exodus ukrajinských uprchlíků?
Foto: Archiv JK
Popisek: Jiří Kobza

Jenže,odmítl podepsat nevýhodnou smlouvu s EU a navíc, jak se obávám, někdo dostal chuť ovládnout kohouty jednoho z hlavních plynovodů do Evropy, ukrajinské ocelárny a vůbec zdroje. Bylo tedy nutno se jej zbavit a tuto již tak slabou ekonomiku rozvrátit, aby mohlo přijít na „privatizaci“ státních podniků.

Řada amerických i evropských politiků se ohání svalnatými slovy o sankcích proti Rusku, ale nějak zapomínají podotknout, jak moc je světová ekonomika na Rusku závislá. Ale možná počítají s tím, že to odvede pozornost občanů od toho co se ve skutečnosti na Ukrajině děje. Vzpomeňme si, jaký byl mediální lynč v případě Vítkovských žhářů. Naše „nezávislá, nestranná a pradomluvná“ média, jsou najednou velmi rezervovaná v tomto případě (až na pár čestných výjimek,abych někomu nekřivdil).

Ukrajina je na pokraji občanské války a především na pokraji obrovské humanitární krize, kterou očividně nikdo z podílníků na jejím vzniku nehodlá a nebude řešit. Jenže dopady spadnou k nám ve formě desítek tisíc zoufalých uprchlíků, kteří s rodinami se budou snažit zachránit holé životy a najít místo, kde budou moci přečkat, než se to neštěstí přežene a oni se budou moci vrátit do toho, co zbylo z jejich domovů. Náš vydrancovaný stát na to není připraven, lidsky, materiálně,technicky, finančně ani politicky. Proto si dovolím vyzvat všechny rozumně uvažující politiky, ať nechají zbytečnosti na potom, a starají se, aby nás uprchlická vlna nezaskočila. Situace na Ukrajině může být velice rychle podobná tomu, co se děje v Sýrii. Pro naše úřady a vládu to znamená, že buďto budeme se schopni o uprchlíky postarat, nebo nás zaplaví jako obrovská vlna zoufalých bezdomovců, ale s celými rodinami, malými dětmi, se starci. Budeme se na ně dívat a radovat se, že to nejsme my, kdo je v bryndě, nebo najdeme způsob, jak jim umožnit přežít?Nějak se s takovou vizí nedokážu ztotožnit. Ve světle ukrajinské krize mi připadá naprosto nepřijatelná myšlenka relokace zadržených ekonomických imigrantů z jižní Evropy do Střední a severní. Ekonomickou imigraci navíc pod direktivou Bruselu, nelze než velmi rozhodně odmítnout. Čekáme totiž tu humanitární.

S humanitární krizí bohužel také přichází byznys s pomocí, nerůznější organizace se budou snažit napojit se jako pijavice na penězovody pomocí, vypisovat sbírky,inkasovat granty,jenže většina z nich dokáže většinu získaných peněz spotřebovat sama pro sebe. To mluvím pouze o organizacích v mezích zákona, nemluvím o mafiích, pro které jsou katastrofy také lukrativním obchodem. Jedinou obranou je to, že musí zákon předepsat, že z peněz, získaných na pomoc při neštěstí, je povoleno pouze 25% spotřebovat na režii spojenou s řešením a naplněním projektu a 75% musí být prokazatelně doručeno jako materiální pomoc postiženým, nebo na vybudování uprchlického tábora (opět podle zákona o veřejných zakázkách). Musíme si uvědomit, že je zde mnoho hyen, které čekají kdy se budou moci přiživit. Buďme na ně připraveni, ať jim to nevyjde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Úsvit přímé demokracie

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

8:19 Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

Povolení výstavby větrných farem, solárních parků včetně souvisejících akumulačních stanic bude snaz…