Kobza (Úsvit): Zakáží nám sudové víno! Proč?

14.03.2015 13:04

Pokusím se k tomu pár věcí říci:

Kobza (Úsvit): Zakáží nám sudové víno! Proč?
Foto: red
Popisek: Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury

1. Svaz Vinařů, reprezentovaný p.Nitrayem, je tvůrcem tohoto nesmyslu, sdružuje největší vinařské firmy, zásobující maloobchodní řetězce lahvovým vínem všelijaké kvality a ceny. V loňském roce měli cca 30% propad tržeb a tak někdo přišel na úžasný nápad, že je to hlavně kvůli stoupajícím prodejům sudových vín. Když se sudová vína zakáží, zisky velkých firem poletí vzhůru.

2. Jedná se tedy o osud nejenom malých vinařů, ale i velkoobchodu i maloobchodu s vínem – jde o vinárny a vinotéky, stejně jako jde o přivýdělek všech ostatních prodejců sudových vín.

3. Naše republika má díky panu Teličkovi z hnutí ANO (hrom aby ho za to po poli honil) již od přístupových protokolů k EU omezení rozlohy vinic na 18000 ha, což vyprodukuje asi 40% spotřeby vína u nás. Většina sudových vín tedy pochází z dovozu, buď hroznů, moštu nebo hotového vína.

4. Loňská sklizeň moravských hroznů byla o cca 30% nižší než v předchozích letech, rozumím tomu tak, že v roce 2015 bude dovezeno cca 72% spotřeby. Když bude zakázám obchod sudovými víny (pouze vinaři budou moci prodávat svoje vlastní vína a pouze u sebe na dvoře) je jasné, že velké firmy na sebe strhnou téměř veškerý obchod s dovezenými víny, která budou lahvována zde v ČR (nemluvím o vínech lahvovaných v zahraničních vinařstvích, ty se také neprodávají v cenách od 60 kč/l). Díky tomuto připravovanému zákonu mnoho malých vinařů bude nuceno skončit a pak přijde k levnému prodeji vinohradů, které mají opravdu cenu zlata. Ti velcí a finančně silní na celé této podlé akci neskutečně vydělají.

5. Masmedia k tomuto problému, který může připravit o obživu nějakých 30.000 lidí přezíravě mlčí. Přitom je to zásadní a diskriminační rozhodnutí, které pošle dalších pár tisíc lidí na pracovní úřad.

Je tedy jasné, že důvody vedoucí k tomuto návrhu zákona jsou veskrze ekonomické a že se jedná ve svém důsledku o obrovské peníze, které zejména členům Svazu vinařů lehce přistanou na účtech.

Důvodem zákazu má sice být tzv. pančování, jenže sudové víno má proti pančování jednu základní obranu, každý může ochutnat, co si kupuje. Pokud se podíváte na web Potraviny na pranýři, zjistíte, kolik je pančovaných vín v lahvích,jenže s lahvovým vínem tak nějak vždy kupujeme zajíce v pytli. Pančování a daňové úniky jsou jenom zástěrkou a záminkou k likvidaci malých podniků. Vláda pod tlakem mocných lobbystických skupin pokračuje ve svém tažení proti drobnému a střednímu podnikání. Co přežilo Kalouska, to dorazí Babiš a další „reformy“ této vlády. Neustále nové směrnice, výkazy, hlášení, přiznání, neustále se měnící termíny a rostoucí buzerace malých živností ze strany státních orgánů dělají z rodinných firem poměrně tvrdý boj o přežití. Je pochopitelné, že státní zaměstnanci ani zaměstnanci velkých korporací nemají představu, co to znamená malé podnikání, kdy podnikatel musí umět vlastně všechno. Šéfové velkých firem mají k ruce experty na právo, auditory, účetní, technology atd. Prostě ani podnikatel typu A.Babiše už neví, jaké to je sledovat všechny tyto šikany, věnovat se vlastní práci a odhadovat, jestli na konci měsíce budete mít stále ještě pro dítě na lyžařský zájezd?

Jako občan se ptám: proč jsou všechny změny k horšímu pro malé lidi a velké firmy vydělávají? Že by šlo opět o sponzoring volebních kampaní? Sliby trafik pro poslance? Nebo to prostě označit slovem korupce?

Je potřeba zrušit všechny tyto nesmyslné příkazy a vůbec šikanu těch, co od státu nic nechtějí (zákaz sudového vína, povinné online reg.kasy u každého trhovce, paralelní účetní evidenci- faktury a průvodky atd.).

Mgr. Jiří Kobza – člen grémia hnutí Úsvit za Středočeský kraj

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…