Kočí: Jde mi o princip. A proto své konečné stanovisko představím až při středečním hlasování

05.08.2013 15:17

Prohlášení k otázce podpory vládě Jiřího Rusnoka.

Kočí: Jde mi o princip. A proto své konečné stanovisko představím až při středečním hlasování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalá poslankyně Kristýna Kočí

Vzhledem k tomu, že se objevují otázky a dohady ohledně mé případné podpory vládě Jiřího Rusnoka popř. vlád dalších, považuji za nezbytné se k nim vyjádřit. 

Jak už jsem několikrát v minulosti uvedla, sama už v dalších volbách do Poslanecké sněmovny nebudu kandidovat. Proto je pro mne důležité, aby se podařilo zrealizovat co nejvíce z programu, za který jsem se dostala do Poslanecké sněmovny. Z těchto důvodů jsou pro mou podporu jakékoliv vlády klíčové její programové priority.

Od pátečního odpoledne je celé veřejnosti dostupné Programové prohlášení vlády ČR, které čítá pouhých jedenáct stran.

Toto prohlášení obsahuje některé kroky či podporu zákonům, které považuji za velmi důležité, ať už jsou to opatření vedoucí ke zlepšení čerpání prostředků ze strukturálních fondů Evropské unie nebo podpora zákona o státní službě či předložení nového zákona o státním zastupitelství.

Na druhou stranu se vůbec nezmiňuje o jiných protikorupčních normách, které se již projednávají v Poslanecké sněmovně např. rozšíření pravomocí NKÚ, zákonu o registru smluv ad., které si zaslouží podporu. Jsem toho názoru, že by bylo žádoucí, aby k nim současná vláda vyjádřila svůj postoj ještě před hlasováním o důvěře, pokud je nezahrnula do samotného programového prohlášení.

Vzhledem k tomu, že nejsem zcela ztotožněná s programovým prohlášením Rusnokova kabinetu, v tuto chvíli nedokážu říci, jaké bude mé definitivní stanovisko při středečním hlasování. Navíc se domnívám, že by bylo více než žádoucí, aby své programové prohlášení nebo alespoň programové priority deklarovala, alespoň symbolicky, potencioální vláda v čele s Miroslavou Němcovou, jejíž případnou podporu také nevylučuji.

Své konečné stanovisko představím až při středečním hlasování v Poslanecké sněmovně.

Kristýna Kočí, poslankyně PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kristýna Kočí

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.