Kocmanová (Piráti): Vyjednali jsme samopěstování i konopné kluby

15.01.2024 4:31 | Tisková zpráva

Pracovní skupině dnes byla představena kompromisní verze vládního návrhu k regulací konopí. Tu Piráti připravili dle dohody koaličních stran společně s týmem národního koordinátora pro protidrogovou politiku Jindřicha Vobořila.

Kocmanová (Piráti): Vyjednali jsme samopěstování i konopné kluby
Foto: Repro YouTube
Popisek: Pirátka Klára Kocmanová

Podařilo se vyjednat samopěstování omezeného množství rostlin a také dostupnost skrze konopné kluby. Piráti budou ale dále jednat o rozšíření návrhu, aby umožnil po vzoru řady zahraničních zemí alespoň pilotní verzi regulovaného trhu. Jen pomocí legálně dostupného konopí lze efektivně omezit nelegální trh a dostupnost u rizikových skupin, jako jsou mladiství. Zásadním benefitem by byly i miliardové přínosy do státního rozpočtu. 

„Za Piráty dlouhodobě prosazujeme odpovědně nastavenou regulaci konopí po vzoru řady zahraničních zemí. Jasně se ukázalo, že stejně jako prohibice alkoholu v USA v minulém století, ani nynější kriminalizující přístup ke konopí nefunguje. Uživatelů neubývá, pouze na potírání stát vynakládá další a další finanční prostředky. Jsem ráda, že se díky nám téma poprvé reálně otevřelo na vládní úrovni a podařilo se dohodnout první kroky. Nesmí ale zůstat pouze u nich,“ uvedla poslankyně Klára Kocmanová s tím, že dál probíhají jednání o regulovaném trhu. 

„S většinou stran máme v základních bodech shodu. Věřím, že nakonec dojdeme k dohodě i s těmi, kteří nyní váhají. Že nakonec převáží reálná data, expertízy a zájmy občanů nad dojmologií. Žádná strana totiž nemůže s vážnou tváří tvrdit občanům, že chce bojovat proti problémům spojeným s návykovými látkami, a zároveň odmítat řešení, která dle expertů daný problém zlepší,“ popsala Kocmanová.

„Minimalistická varianta změn, kterou si přejí konzervativnější členové vládní koalice je neslučitelná s vědeckou evidencí, globálním trendem i zdravým rozumem. Pokud chceme skutečně omezit negativa spojená s rizikovým užíváním konopí, opuštění represivního rámce je nevyhnutelné. Součástí efektivních změn je pak nutně i přísně regulovaná komerční dostupnost,“ doplnila Jana Michailidu, členka Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí a vedoucí meziresortního týmu Pirátů Návykové chování.

Předminulý rok vznikla komplexní analýza dopadů regulace trhu s konopím. Ta jasně potvrdila, že by odpovědně nastavená regulace přinesla mnoho benefitů:

  • Přísné omezení přístupu ke konopí u rizikových skupin populace jako jsou mladiství.

  • Omezení nelegálního trhu a organizovaného zločinu spojeného s nelegální výrobou a distribucí konopí. 

  • Ustala by zbytečná šikana obyčejných lidí, často seniorů, kteří dnes mohou reálně skončit ve vězení kvůli pěstování pár kytek na mastičku. Policie by se tak mohla věnovat závažnějším činům. 

  • V neposlední řadě by měla regulace i pozitivní dopad na rozpočet, který je v opatrnější variantě odhadován až na 2 miliardy korun ročně. Může jít ale i o 5 miliard a více, pokud se zahrne možnost prodeje konopných produktů nebo třeba export na německý trh.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Stavíme aktuálně více než 200 km nových dálnic

23:07 Ministr Kupka: Stavíme aktuálně více než 200 km nových dálnic

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dopravě.