Kocumová (ZpLK): Krajský medvěd? Ještě větší, než byste čekali

18.02.2016 21:24

V minulém roce získal Liberecký kraj o 282 mil. Kč z daní navíc. Rada kraje nyní navrhuje jejich rozdělení, a nechce o něm diskutovat. Vládnoucí hnutí Starostové dříve porcování „medvěda“ kritizovali, nyní sami vypouštějí medvěda obřích rozměrů.

Kocumová (ZpLK): Krajský medvěd? Ještě větší, než byste čekali
Foto: zmenaproliberec.cz
Popisek: Bývalá sportovkyně Zuzana Kocumová z hnutí Změna pro Liberecký kraj

Pár měsíců po schválení rozpočtu na rok 2016 půjde na zastupitelstvo návrh na rozdělení přebytku z loňského roku. Na tom by nebylo nic divného, kdyby byl materiál řádně a včas zpřístupněn zastupitelům i veřejnosti, nebyl jen položen na stůl na schůzce předsedů zastupitelských klubů a kdyby nešlo o 282 milionů, o jejichž rozdělení nebyli zastupitelé v době schvalování rozpočtu informováni. Jde přitom o částku odpovídající desetině rozpočtu. A kdyby hejtman Půta předem nevyloučil diskusi o rozdělení financí.

V podstatě nejde o nic jiného než o „medvěda“ ohromných rozměrů: po schválení rozpočtu se objeví peníze navíc, které budou přerozděleny jen na základě politických dohod a bez řádného zdůvodnění. Přitom v průběhu roku zastupitelé hlasují o jednotlivých přesunech, i pokud jde třeba jen o tisícikorunové částky.
Skutečným názorovým saltem hejtmana Půty, který vždy hlásal transparentnost a proti takzvanému „medvědovi“ vystupoval, k materiálu prohlásil: „Pokud bude nějaký návrh na hlasování po jednotlivých položkách, tak ho koalice nepodpoří.“ Co to v reálu znamená? „Jak bylo čtvrt miliardy rozděleno, tak bude i schváleno. Koalice Starostů, ČSSD a PLK má dostatek hlasů, přestože některé částky budí přinejmenším rozpaky. Jde na příklad o 10 milionů v kolonce „sport v regionu -  významné kluby a reprezentace“, které vypadají jako opětovná snaha dostat peníze profesionálním klubům,“ komentuje materiál Zuzana Kocumová. A připomíná loňský pokus o dotaci 20 mil. pro kluby FK Jablonec nad Nisou, HC Bílí tygři, FC Slovan Liberec, kvůli které byli někteří náměstci a radní dokonce pozváni M. Peltou na výlet do Amsterdamu na fotbalový zápas. (Tehdy se nakonec dlouhým jednáním a mediálním tlakem podařilo upravit podmínky tak, že se finance dostaly k desítkám sportovních klubů a nejen těm k vyvoleným.)

Zuzana Kocumová dodává: „Na obraty v chování politiků je veřejnost bohužel zvyklá. To, co hlásají před volbami, je často diametrálně odlišné od skutků po volbách. Tak zásadní veletoč, kdy je hejtmanem Půtou, bývalým odpůrcem rozpočtových „medvědů, avizováno, že čtvrt miliardy z veřejných rozpočtů bude rozděleno prakticky bez diskuse a bez možnosti hlasování o případných přesunech, je i v nynější politice málo vídaný.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).