Kocumová (ZpLK): Překvapuje mě opakovaná snaha podpořit jen pár privilegovaných klubů

01.03.2016 9:34

Peníze dostanou jen vyvolení a bohatí! Vedení kraje rozděluje finance pouze elitním sportovcům v kolektivních sportech

Kocumová (ZpLK): Překvapuje mě opakovaná snaha podpořit jen pár privilegovaných klubů
Foto: zmenaproliberec.cz
Popisek: Bývalá sportovkyně Zuzana Kocumová z hnutí Změna pro Liberecký kraj

Výsměch všem sportovcům hrajícím fair play! Absurdní. Například biatlonisté. Poctivě dřou a v poslední době naprosto bravurně reprezentují ČR po celém světě, přičemž ale jejich zázemí v jabloneckých Břízkách by jistě zasloužilo mnohé investice. Ale od Kraje nedostanou ani korunu. (Pomineme-li běžné dotační tituly, ze kterých ale lze čerpat pouze 200 tisíc korun, a to za přísných podmínek v ostré konkurenci s jinými kluby). Ovšem skvěle zajištění fotbalisté a hokejisté o miliony „z medvěda“ z krajské kasy nepřijdou!

Už třetí pokus rozdělit nemalé finance třem největším klubům v Libereckém kraji učiní v úterý 1. března 2016 vedení Libereckého kraje. Nyní se jedná o 12,5 milionů korun pro kolektivní sporty se zastoupením v nejvyšších seniorských kategoriích.

Předchozí pokusy nakonec bouřlivá debata zmařila a pravidla změnila tak, že se peníze dostaly všem klubům. Nejen těm, za kterými stojí pánové Miroslav Pelta (fotbal) a Petr Syrovátko (hokej). Krajští radní poté horlivě popírali, že by peníze měly jít právě jen za těmito kluby. Zdá se ale, že nyní už je rozhodnuto. Materiál se už ani nepokouší tvářit, že by šlo o podporu sportujících dětí a mládeže, ale naprosto jasně specifikuje zaměření podpory jako „podporu kolektivních sportů ve sportovních klubech hrajících v seniorské (dospělé) elitní kategorii nejvyšší republikovou soutěž.“

O dvanáct milionů se má možnost utkat šest klubů

„Překvapuje mě opakovaná snaha podpořit jen pár privilegovaných klubů. Vytvořit skupinu, pro kterou neplatí stejná pravidla jako pro ostatní. Vedení kraje přece musí vnímat atmosféru ve sportovním prostředí, kde je to velmi kritizováno. Skoro si říkám, co je tak silnou motivací, že krajská vláda tento nesystémový a nepopulární krok dělá i pár měsíců před volbami. A navíc poté, kdy před minulým pokusem pozval Miroslav Pelta „nezištně“ radní, kteří o dotaci měli rozhodovat, soukromým leteckým speciálem na zápas do Amsterdamu, a byla z toho docela slušná ostuda,“ připomněla Zuzana Kocumová ze Změny pro Liberecký kraj.

O dvanáct milionů korun se podle slov radní Aleny Losové má možnost utkat šest klubů. Minule měla být podpora nastavena alespoň jako podpora mládežnických družstev u prvoligových klubů, nyní už jde o jasnou podporu profesionálního sportu. „Absurdní je i argument, že i tyto peníze se rozdělí pomocí dotačního fondu a podle jasně stanovených pravidel. „Kritéria“ jsou totiž jen dvě a jasně zajišťují, že FK Jablonec, FC Slovan Liberec a HC Bílí tygři si odnesou naprosto zásadní díl z 12,5 mil. Kč,“ uvedla Kocumová.

1) Výše spolufinancování ze strany Libereckého kraje (takže kluby s velkým rozpočtem mají jednoznačnou výhodu)

2) Počet družstev, která v sezóně 2014/2015 hrála v seniorské kategorii nejvyšší soutěž

„Tento systém rozdělení 12,5 milionů korun jen 6 klubům, kdy 3 kluby dosáhnou na jasně většinovou část, je proti veškeré logice. Proč ale vedení kraje zrušilo i tu podmínku, že finance půjdou na děti a mládež? A hlavně proč, když už kraj podporuje profesionální sport, tak vytváří naprosto nestandardní podmínky jen pro kolektivní sporty? Proč nepodporuje i sporty, ze kterých právě v Libereckém kraji vychází např. téměř 90 % sportovců, kteří nás reprezentují na zimních olympijských hrách? Vzhledem k těmto otázkám, na které nenacházím jasnou odpověď, je stále evidentnější, že zkrátka v našem kraji platí jiná pravidla pro „běžné kluby“ a jiná pro kluby, které mají ve svém čele lidi (všeho)schopné, jako je například Miroslav Pelta,“ uzavírá se smutkem v hlase politička a sportovkyně Zuzana Kocumová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.