Kohout (BPP): Letos v Opatovicích nad Labem sestavujeme rozpočet jinak

10.11.2015 5:32

V Opatovicích nad Labem mají občané rozpočet své obce pod nepřetržitou kontrolou. Rozlikávací rozpočet je on-line a k dispozici k nahlédnutí 24 hodin denně.

Kohout (BPP): Letos v Opatovicích nad Labem sestavujeme rozpočet jinak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

V Opatovicích nad Labem mají občané rozpočet své obce pod nepřetržitou kontrolou. Rozlikávací rozpočet je on-line a k dispozici k nahlédnutí 24 hodin denně. Občané tak mají lepší představu, jaké jsou příjmy a výdaje obce a lépe pak chápou na co obecní kasa vůbec má. Transparentní rozpočet obce usnaňuje i práci zastupitelům obce, kteří jsou tak lépe informováni. Běžná praxe je, že zastupitelstvo je informováno o rozpočtu 4x ročně zprávou a tím vše končí, což ale není náš případ. V Opatovicích nad Labem ale jdeme ještě dál. Chceme, aby se občané přímo spolupodíleli na podobě budoucího rozpočtu obce. Protože je podzim časem nejenom padajícího listí, ale také příprav rozpočtu na další rok, požádala obec občany o jejich názor.

Mandatorní výdaje, povinné prostředky, které musí obec vynaložit, jsou konstantní. Můžeme snižovat náklady na provoz obce, můžeme víc třídit, ale víceméně máme každý rok stejný balík peněz. Letos jsme se ale rozhodli, že do celého procesu zapojíme přímo občany Opatovic nad Labem. Jak? Obec má připravené projekty, ale v současné chvíli nemá prostředky na realizaci všech najednou. Chceme při určování priorit znát názor našich občanů. Ve Zpravodaji Opatovice Dnes byl zveřejněn aketní lístek,  na webových stránkách obce bude pak zveřejněna anketa, v níž je možné jednotlivým projektům přiřadit svůj hlas a tím ho posunout blíže k realizaci.

Obec představí přibližně 5 svých projektů o kterých se bude hlasovat. Navíc občané sami budou moci také přidat svůj nápad. Přibližujeme tak celý proces rozhodování blíže každému obyvateli Opatovic nad Labem.

Chceme totiž aby byly Opatovice takové jaké chcete, podle vás.

Pavel Kohout, starosta

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.