Kohout (ODS): Je úvěr na školu opravdovým úvěrem?

30.06.2015 7:32

Obec Opatovice nad Labem řeší pár měsíců před prvním školním dnem otázku financování důležité rekonstrukce školy.

Kohout (ODS): Je úvěr na školu opravdovým úvěrem?
Foto: ODS
Popisek: Nové logo ODS

Obec Opatovice nad Labem řeší pár měsíců před prvním školním dnem otázku financování důležité rekonstrukce školy. Její samotný rozpočet 7,3 milionu dokážou Opatovice zaplatit z 5 milionů sami ze svých vlastních příjmů. Rozpočet však nepočítá ještě s novou kanalizační sítí. V rámci předběžných odhadů bude její cena okolo jednoho milionu korun. V rozpočtu na školu tak obci chybějí 3,2 milionu. Opatovicím tak zbývá jen jedno řešení: bankovní úvěr. Ten má ovšem své odpůrce.

Každoročně obec Opatovice nad Labem financuje školu 5 miliony, jež má přichystány i na letošní školní rok. Na plánovanou rekonstrukci je třeba načerpat peníze z jiných zdrojů než obecních. V rámci pokročilého ročního období je nejlepším a nejrychlejším řešením úvěr. Předběžně vypočítané podmínky úvěru jsou 1% úrok se začátkem splácení od ledna příštího roku se splatností jeden rok. Díky tomu by vyrostl nový pavilon, nová sportovní plocha a v neposlední řadě zrekonstruovaná kuchyň. Nejenom žáci školy by tak dostávali jídla připravená na nových kuchyňských spotřebičích, ale i místní senioři, kteří využívají možnost obecního stravování.

Odpůrci bankovního úvěru argumentují obecními penězi, jenž by se museli vydat na zaplacení úroků z úvěru. Tedy o zaplacení jedno procentního úroku, jež by znamenal navýšení rozpočtu obce na příští rok zhruba o 40 tisíc korun. Nabízí se tak otázka zda takováto malá částka v celkovém obecním rozpočtu je natolik velkou překážkou, aby v září byli žáci přivítání nejenom ve své škole, ale i v nových prostorách i zrekonstruované kuchyni? 

Navíc když se všechny tyto práce na rekonstrukci budou realizovat najednou, bude cena levnější, jelikož se v ní neprojeví dvakrát takové práce jako například vytvoření zadávací dokumentace, příprava staveniště, úklid staveniště apod. Tím se de facto tento úvěr zaplatí a tato varianta je tedy optimální pro provoz školy, ale i rozpočet obce.

Jedná se o překlenovací úvěr na velmi krátkou dobu s nízkou úrokovou sazbou, ke kterému se obec rozhoduje z toho důvodu, že ji byl vzat tzv. „dotační titul“. I přesto, že má škola naplněnou kapacitu 350 žáky nemá její zřizovatel, obec Opatovice nad Labem, možnost státních dotací, protože nemají průkazný nárůst obyvatelstva. Tím obec může argumentovat v případě obyvatel, kteří si nechají své místo pobytu zapsat také jako trvalé. Ovšem anomálie českého školského zákoníku zároveň přikazuje přijmout každého žáka, který má zájem se zapsat do obecní školy, ale i školky ať má trvalý pobyt kdekoliv v České republice.

Druhou alternativou po úvěru je také možnost provést nutné práce, které by se dali financovat z peněz letošního rozpočtu, zanechat prací a z rozpočtu na příští rok vyhradit peníze navíc na dokončení rekonstrukce.

Je cena okolo 40 tisíc korun, které se zaplatí z nového rozpočtu příští rok, natolik přemrštěnou, aby žáci i senioři dostávali jídla z nové kuchyně a žáci běhali po novém sportovišti již letos?

Je tedy navrhovaný úvěr kvůli rekonstrukci opravdu takovým zlem, jak tvrdí jeho odpůrci? Je to opravdu úvěr v pravém smyslu slova?

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Musíme se připravit a adaptovat

18:09 Hejtman Grolich: Musíme se připravit a adaptovat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke globální krizi.