Kohout (VV): Stropnického snahu chápu, ale 300 hodin musí pryč

28.01.2014 16:24

Nastupující ministr obrany Martin Stropnický oznámil, že bude chtít znovu otevřít a projednat zákon o vojácích z povolání. Z hlediska budoucího fungování armády se jedná beze sporu o klíčový zákon.

Kohout (VV): Stropnického snahu chápu, ale 300 hodin musí pryč
Foto: VV
Popisek: Předseda Věcí veřejných Jiří Kohout

Ve znění zákona má být mimo jiné stanoven kariérní řád vojáků a zároveň zde má být vyřešeno zvýšení jejich platů. Novela zákona totiž předpokládá zvýšení platů z 23 500 Kč na 26 000 Kč průměrného platu.

Jsem toho názoru, že princip zákona je správný, jelikož vojáci určitě potřebují funkční kariérní řád. V navrhovaném zákoně jsou však obsažené pasáže, které jsou velmi problematické a citlivé a je třeba je znovu projednat. Mám tím na mysli například 300 hodin přesčasů ročně, které by každý voják musel odsloužit za jakékoli situace a bez nároku na proplacení.

Už teď jsou v armádě velké problémy s pohotovostí vojáků, která byla ze strany armády zneužívána, o čemž existují dokonce rozhodnutí soudu. Pokud toto problematické nařízení v zákoně zůstane, mohlo by se zneužívání práce ještě zhoršit. Své o tom vědí i policisté.

Věci veřejné tento stav v minulosti opakovaně kritizovaly a bývalý předseda Vít Bárta dokonce podával v této věci interpelaci na ministra. 

Chápu sice Stropnického argument, že chce zákon stáhnout kvůli zvýšeným výdajům, peníze pro vojáky jsou ale na druhou stranu potřeba. Není třeba občanům připomínat, že mají obtížnou službu a nasazují to nejcennější co mají, vlastní životy. 

Také mi vadí, že by se měl stát náměstkem Petr Hulinský, který se spíš bude starat o to, jak vyvést peníze z resortu než o lepší fungování armády a celého ministerstva obrany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

20:07 Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

Klienti Domova sociálních služeb Chotělice využívají nových prostor chráněného bydlení v lokalitě Ji…