Kolaja (Piráti): České předsednictví v Radě Evropské unie aneb Předem promarněná šance?

19.07.2020 13:51

Nově předsedá Radě Evropské unie Německo, které převzalo vedení od nejmladšího členského státu, Chorvatska. Za své hlavní priority si největší ekonomika Unie vytyčila pomoc při zotavování ze současné pandemie, stejně jako ochranu klimatu či digitalizaci. Přesně za dva roky čeká Česko stejná odpovědnost. Po Francii přebere pomyslné žezlo a bude mít možnost posílit svůj hlas a pozici v Evropě.

Kolaja (Piráti): České předsednictví v Radě Evropské unie aneb Předem promarněná šance?
Foto: pirati.cz
Popisek: Marcel Kolaja

Rozpočet českého předsednictví

Bohužel již v současné chvíli jsou možné velké ambice zastíněny rozhodnutím vlády, která v říjnu minulého roku potvrdila snížení rozpočtu na předsednictví na 1,24 miliardy korun. Pro kontext dobře slouží objem financí alokovaných na první české předsednictví před jedenácti lety, který činil 3,75 miliardy korun (v dnešních cenách zhruba 4,3 miliardy korun). Vzhledem k datu schválení není možné propad oproti roku 2009 o více než 70 % svádět na vrub prohloubení státního schodku v souvislosti s nemocí COVID-19. V tomto ohledu tedy jasně stojím na straně ministra zahraničí Petříčka, který na rizika spojená s podfinancováním upozorňuje. Legitimní je i kritika dlouholetého velvyslance při EU Jakuba Dürra, jenž vnímá rozpočet jako podfinancovaný.

A jiné země?

Jak je na tom Česko ve srovnání s dalšími členskými zeměmi, které se chystají na předsednickou roli? Například Slovinsko plánuje na předsednictví vydat v přepočtu přes 2 miliardy korun, což je vzhledem k velikosti země (populace 2 miliony a pětinové HDP v porovnání s Českem) znatelně více. Slovinští politici na rozdíl od premiéra Andreje Babiše, který úspory vehementně obhajuje, vidí potenciál, jenž může úspěšné předsednictví pro malou členskou zemi přinést. Stejně tak Slovensko do svého předsednictví před čtyřmi lety investovalo okolo 70 milionů EUR, tedy přibližně o 600 milionů Kč více, než má v plánu utratit Česko.

Vláda význam českého předsednictví podceňuje

Pokud chceme být na evropské úrovni více slyšet, pak musí být vláda ochotna alokovat prostředky na propagaci naší země i na zaplacení odborníků, kteří budou schopni efektivně koordinovat jednání Rady. Na konci roku 2022 budou pravděpodobně na stole témata spojená s regulací Internetu, ochranou životního prostředí a průmyslovou politikou, jež budou mít zásadní vliv na podobu evropského prostoru. Vláda tedy musí udělat vše proto, aby české předsednictví proběhlo bez sebemenších komplikací.

Marcel Kolaja

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.