Kolaja (Piráti): Nekalé praktiky velkých hráčů mají upravit evropská pravidla

08.04.2021 15:09

Velké digitální společnosti je zapotřebí regulovat na úrovni Evropské unie. Na tom se dnes shodli odborníci na digitální trhy v průběhu on-line debaty, kterou uspořádal místopředseda Evropského parlamentu Marcel Kolaja. Tzv. gatekeepři podle nich využívají nekalé praktiky a tím mohou i ohrozit demokracii. Tomu má zamezit nově vznikající evropská legislativa, jejíž stínovým zpravodajem je právě Kolaja.

Kolaja (Piráti): Nekalé praktiky velkých hráčů mají upravit evropská pravidla
Foto: pirati.cz
Popisek: Marcel Kolaja

Firmy a platformy on-line se staly veřejným prostorem, kde každý den čerpáme informace nebo kde nakupujeme. Jako uživatelé ale často nemůžeme tyto firmy a platformy ničím nahradit, a to i v případě, že nesouhlasíme s jejich pravidly. Jedná se o giganty, jakými jsou Facebook, Google, nebo Amazon, tedy tzv. gatekeepery, přeneseně „žáby na prameni“.

„Tyto firmy mají tak zásadní vliv na fungování trhu, že na něm nastavují pravidla, a uživatelé i firmy nemají jinou možnost než se těmito pravidly řídit, nebo daný trh opustit,“ vysvětlil v průběhu debaty místopředseda Evropského parlamentu Marcel Kolaja, který se v europarlamentu zabývá tzv. aktem o digitálních trzích. Ten loni v prosinci představila Evropská komise.

Anketa

Má premiér Babiš na vlastní pěst shánět vakcíny i vysoko nad rámec cen, které vyjednala EU?

78%
22%
hlasovalo: 11678 lidí

Podle IT odborníka ze Seznam.cz Michala Feixe je typickou žábou na prameni třeba Google. „Google Play nemůžete obejít, pokud chcete aplikaci jako vývojář doručit ke svým zákazníkům, tedy uživatelům Androidu. Zároveň Vy, jako koncový uživatel, nemůžete mít telefon bez předinstalovaných aplikací. Akt o digitálních trzích právě stanovuje sadu pravidel, co nelze, a co se musí, pokud jste tzv. žábou na prameni,“ popsal Feix.

Barbora Bukovská z neziskové organizace Article 19, která se zabývá lidskými právy a svobodou projevu, upozornila na aktuální porušování principů demokracie. To platformy narušují tím, že vnucují uživatelům pravidla, za jakých musí fungovat. „Řešení by nemělo být krátkozraké, akt o digitálnch trzích je klíčový pro ochranu lidských práv a demokracie. Komise nereaguje dostatečně, neřeší vizi, která bude fungovat dobře nejen pro firmy, ale i pro občany,“ upozornila Bukovská.

Podle europoslance Kolaji je zapotřebí do diskuse o vznikající legislativě kromě byznysu zahrnout i širší občanskou společnost a neziskové organizace, o což se aktivně snaží. Cílem Kolaji je potírat nekalé praktiky narušující hospodářskou soutěž, otevřít digitální trhy pro další firmy a nabídnout uživatelům další alternativní řešení. Aktuálně pravidla připomínkují europoslanci.

Záznam celé debaty můžete najít ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.