Kolaja (Piráti): Soukromí je červená linie, která se nesmí překročit

27.03.2020 19:00

V souvislosti s celosvětovou pandemií koronaviru přitvrzují opatření, která suspendují základní občanské svobody (zejména svobodu pohybu) a výdobytky demokratické společnosti (například transparentní nákup prostředků v řádech miliard korun).

Kolaja (Piráti): Soukromí je červená linie, která se nesmí překročit
Foto: pirati.cz
Popisek: Marcel Kolaja

U každého takového opatření je nezbytné, aby bylo podmíněno buď časově, nebo splněním kritérií, po kterých pomine. Jinak totiž hrozí, že se z něj stane mocenský nástroj, který bude dříve či později zneužit. Nejhorší možný vývoj nyní sledujeme v Maďarsku, kde Viktor Orbán příští týden dost možná získá takřka neomezenou moc bez časového ohraničení.

Vedle útoků na samotnou podstatu parlamentních demokracií však můžeme sledovat i plíživé tendence kontrolovat lidi “v jejich vlastním zájmu“. V Německu se operátoři chystají poskytnout citlivé informace o pohybu osob úřadům, v Česku jsme se na základě informací z platebních karet dozvěděli o nekázni českých turistů ve vztahu k následné povinné karanténě. Ač tyto nápady vypadají často velmi spásně a mohli bychom se radovat, jak moderní technologie zachraňují svět, daleko větším nebezpečím je jejich možné zneužití. Bez výjimky totiž využívají velmi citlivá data za velmi nejasných podmínek.

Anketa

Vadí vám vládní nařízení, ať lidé během karantény nejezdí na chaty a chalupy?

9%
91%
hlasovalo: 25930 lidí

Podle mého názoru k tomu ale není žádný důvod a naše soukromí je červenou linií, která ani při boji s pandemií nesmí být překročena.

Pokud nám vlády omezily volný pohyb, není důvod chtít tento pohyb sledovat skrz citlivá data mobilních zařízení. Pohyb kde? Z obýváku do kuchyně? Nesmíme dopustit, aby se z chytrého telefonu stal nástroj chytrého šmírování.

Neziskové organizace a evropské instituce (např. EDRi či Evropský sbor pro ochranu osobních údajů) už vyzývají vlády, aby v případě, že přistoupí k takovým razantním zásahům do soukromí, uplatnily základní principy, které jsou:

  • veškerá data musí být anonymizovaná v plném rozsahu,
  • musí být jasně určen účel využití dat a zakázáno jakékoli jiné jejich využití,
  • musí být jasně omezena doba trvání takového opatření,
  • nástroje, kterými se bude takovýto dohled dít, musí být otevřené kontrole.

Jen pokud budou tato minimální pravidla dodržena, budou alespoň minimalizovány možnosti jejich zneužití. Současná situace se nesmí stát záminkou pro vytvoření nástrojů propracovaného ovládání lidí, čínský model pseudodemokracie. Musíme překonat pandemii, nikoli svobodu a demokracii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Rakušanova kolaborace na migračním paktu

8:14 Mašek (ANO): Rakušanova kolaborace na migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ministru Rakušanovi.