Kolář (TOP 09): O využití Veleslavínského zámku máme konkrétní představu

01.02.2019 20:02

Městská část Praha 6 nesouhlasí s pronájmem areálu Veleslavínského zámku čistě pro potřeby Ministerstva kultury. Shodli se na tom starosta Prahy 6 Ondřej Kolář a radní MČ pro oblast školství Marie Kubíková.

Kolář (TOP 09): O využití Veleslavínského zámku máme konkrétní představu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ondřej Kolář

Jak tento týden uvedl deník Právo, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) bude do poloviny února vybírat již potřetí nového nájemce památkového objektu, souběžně však jedná právě s Ministerstvem kultury. Starosta Kolář a radní Kubíková proto chtějí vyvolat čtyřstranné jednání mezi městskou částí, hlavním městem, ÚZSVM a zástupci Ministerstva kultury.

„Z dosavadních mediálních vyjádření zástupců ministerstva se nám zdá, že jeho představitelé nemají ani dnes zcela jasno, k čemu by areál Veleslavínského zámku využili. Zatím totiž nejsou dohodnuté žádné konkrétní podmínky, jak jsme se dozvěděli z médií. Máme konkrétní představu o tom, jak bychom významnou část Veleslavínského zámku využili, a za tímto účelem hodlám v nejbližších dnech vyvolat společné jednání se zástupci ÚZSVM a Prahou, “ říká starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09 - KLID). Podle něj je Praha 6 nakloněna využití mimo jiné i pro kulturní či komunitní projekty.

Zástupci Prahy 6 již komunikovali s radním hlavního města pro majetek Janem Chabrem a představili mu svůj záměr. Nyní je však potřeba vyřešit, jakým způsobem by se majetek v držení ÚZSVM mohl převést a využít. Praha 6 se v minulých měsících angažovala v tom, aby nedošlo k prodeji zámku do soukromých rukou.

„Hlavní město Praha udělá v součinnosti s městskou částí Praha 6 vše pro to, aby areál Veleslavínského zámku v budoucnu sloužil primárně potřebám občanů Prahy 6, ale i celého hlavního města,“ říká radní hlavního města pro oblast majetku Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu).

„Naše městská část na základě demografické studie očekává setrvalý nárůst počtu dětí na základních i mateřských školách. Za předpokladu, že budeme přijímat pouze děti ze spádového obvodu, dojde například v obvodu základní školy J. A. Komenského během několika let ke zdvojnásobení počtu žáků. Potřebujeme proto uvolnit prostory, které má dnes v nájmu Základní umělecká škola Jana Hanuše, která by se mohla přesunout právě do Veleslavínského zámku, nechceme totiž přijít ani o ni,“ prozrazuje představu městské části radní pro oblast školství Prahy 6 Marie Kubíková (ODS).

Starosta Kolář a radní Kubíková chtějí svůj záměr blíže představit na tiskové konferenci v pondělí 4. února. Do té doby se pokusí najít termín společného jednání se zástupci ÚZSVM, hl. m. Prahy a Ministerstva kultury.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.