Koliba (ANO): Všichni se bojíme teroristických útoků. Je to to nejhorší, co nás může zranit, kdekoli se v Evropě pohybujeme

20.04.2016 17:52

Projev na 22. schůzi Senátu 20. dubna 2016 k k Balíčku opatření ke kontrole nabývání a držení zbraní a proti nedovolenému obchodu se střelnými zbraněmi a výbušninami:

Koliba (ANO): Všichni se bojíme teroristických útoků. Je to to nejhorší, co nás může zranit, kdekoli se v Evropě pohybujeme
Foto: Daniela Černá
Popisek: Senátor Peter Koliba

Já jenom přikládám opět svůj hlas a souhlasím se svými předřečníky. A chtěl jsem se pana ministra zeptat ještě na jednu velice důležitou a závažnou věc v souvislosti s terorismem.

Já chápu obavy a chápu důvody, proč tato směrnice je ke schválení. Všichni se bojíme teroristických útoků, je to to nejhorší a nejvíce, co nás může zranit v našem životě, kdekoli se v Evropě budeme pohybovat. A chápu důvody, které vedou k tomu, že se hledají opatření, jak zamezit nebo zavést jakousi kontrolu nad především automatickými zbraněmi. Ale osobně si nemyslím, že tato směrnice je ten správný nástroj. Tak, jak již bylo řečeno, všechny zbraně, které byly použité pro teroristický útok, nebyly legálně drženy. Pocházely z nelegální obchodní činnosti.

Takže spíš by mě zajímalo, první otázka na pana ministra: jakým způsobem se – chápu, že některé údaje jsou tajné –, ale jakým způsobem se zpřísní dohled nad nelegálním obchodem se zbraněmi, především s těmito automatickými zbraněmi? Další otázka je – nedávno v televizi zaznělo, jak se u nás nelegálně prodávají trhaviny, které lze použít na teroristické útoky. Je to především v pohraničí. Zaznělo to v televizních zprávách, kde byla zadržena skupina v Německu, která to kupovala v České republice, zda toto nejsou rizikovější situace, než zpřísňovat zákony pro legální držení zbraní. Naopak si myslím, že naprostá většina legálních držitelů zbraně si uvědomuje závažnost použití zbraně. Jsou to především myslivci, je to sportovní střelba apod.

Spíš bych otázkou posuzování, jak bylo již řečeno, posuzování, získání zbrojního průkazu z hlediska jakéhosi psychologického posudku, k tomu bych se přimlouval. Protože skutečně je několik jedinců, kteří vlastní zbrojní průkaz, je to pro všechny ostatní nebezpečné. Rovněž kauzy z nedávné minulosti i v naší České republice. Ale další zpřísňování legálních držitelů, to si nemyslím, že je cesta, která by zabránila terorismu. Jinak osobně velice oceňuji kroky pana ministra ve smyslu kontroly nad nelegální migrací, i veškeré kroky nad situací, ve které je Česká republika, kde se zatím cítíme bezpečně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

16:11 Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k mladé generaci.