Koliba (KDU-ČSL): Počet řemeslníků zvýšíme pouze dobrou spoluprací škol, podniků, cechů a motivací žáků

25.09.2016 22:00

Podpora řemesel a jejich výuky na školách je jednou z priorit Ministerstva průmyslu a obchodu, spolu s Asociací malým a středních podniků a živnostníků ČR proto nechalo vypracovat při příležitosti tzv. Roku řemesel 2016 historicky největší průzkum k řemeslům. Jeho výsledky byly zveřejněny na tiskové konferenci 23. září za účasti náměstka ministra průmyslu a obchodu Jiřího Koliby.

Koliba (KDU-ČSL): Počet řemeslníků zvýšíme pouze dobrou spoluprací škol, podniků, cechů a motivací žáků
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

"Řemeslo představuje jako klíčový nástroj pro udržení a rozvoj regionů a zajímavá volbou pro uplatnění mladé generace. Jsem proto rád, že naše ministerstvo přispívá nemalou měrou k jeho podpoře i formou spolupořádání akcí, finanční podpory či záštity a účasti ministra Jana Mládka a dalších představitelů úřadu. Věříme, že počet řemeslníků můžeme zvýšit pouze dobře natavenou spoluprací škol, podniků, cechů a společenstev a aktivní motivací žáků ze strany samotných škol a firem," uvedl na tiskové konferenci náměstek ministra Jiří Koliba.

Průzkum, v rámci kterého odpovídala tisícovka respondentů z řad spotřebitelů, rodičů, učitelů, řemeslníků i studentů, přinesl celou řadu zajímavých zjištění. Zákazníci mají například s vyučenými řemeslníky dobrou zkušenost: 84 % respondentů je s jejich prací spokojeno, pouze 10 % je nespokojeno. Zákazníci jsou však stále náročnější a začínají od řemeslníků vyžadovat propojení s novými technologiemi, např. na bázi chytré domácnosti.

"Je zřejmé, že například dodávky spojené s technickým zařízením budov budou v budoucnu vyžadovat propojení s počítačovými systémy ovládanými na dálku. Nové technologie se tak stanou automatickým vybavením moderních řemeslníků. Na to se musí připravit jak odborné školy, tak samotní řemeslníci," komentoval nové trendy předseda AMSP ČR Karel Havlíček.

Řemeslníci samotní podle průzkumu sází stále více na osobní doporučení než na prezentaci na webu, vadí jim nekalá konkurence nekvalifikovaných dodavatelů, a proto podporují mistrovskou zkoušku. I když je poptávka po řemeslnících velká a řemeslníků je nedostatek, mladí lidé se na učňovské obory nehrnou a vyhledávají pohodlnější profese. Nejžádanějšími profesemi jsou v současnosti instalatéři, automechanici, elektrikáři a zedníci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…