Kolínská (SZ): Jedině aktivní občané mohou měnit město k lepšímu

24.11.2016 22:07

Hlavní město hledá cesty, jak zapojovat občany do plánování města, aby mohla lépe reagovat na jejich potřeby a přání. IPR Praha proto nyní vydává Manuál participace, který místním politikům, úředníkům a obyvatelům pomůže nacházet společnou řeč.

Kolínská (SZ): Jedině aktivní občané mohou měnit město k lepšímu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petra Kolínská (SZ)

„Participace je výborným nástrojem aktivizace obyvatel. Jedině aktivní občané mohou měnit město k lepšímu. Pasivita způsobuje postupné odtržení politiků od obyvatel a naopak,“ říká náměstkyně primátorky pro územní rozvoj Petra Kolínská.

Městská část, hlavní město nebo třeba obyvatelé najdou v Manuálu participace podrobný návod, jak zapojit občany i další aktéry do revitalizace veřejných prostranství, do tvorby strategií a politik nebo třeba příprav změny územního plánu.

Manuál obsahuje teoretickou část a stručného průvodce po různých participačních metodách. Těžiště však leží v praktických modelových scénářích, jak by mohlo zapojení veřejnosti vypadat při řešení různých konkrétních případů. Manuál je určen převážně politikům městských samospráv, úředníkům na radnicích a občanům města. Zároveň jej mohou využívat firmy, neziskové společnosti, státní podniky a instituce – tedy kdokoliv, kdo má zájem sestavit fungující participační proces. IPR Praha v současnosti pracuje na tom, jak Manuál participace převést i do formy, jež by byla přístupná co nejširší veřejnosti. Vzniknout by tak měla i online verze s interaktivními prvky a méně formálním jazykem. Institut plánování a rozvoje Prahy zároveň nabídne městským částem a organizacím školení, jakým způsobem různé typy projektů participovat.

„Materiál je v pracovní verzi dostupný na webu už asi rok a proto víme, že už dnes jej kromě pražských institucí a městských částí využívají dokonce i některé instituce mimo Prahu a překvapivě i někteří soukromí developeři, kteří chtějí zapojit veřejnost do tvorby svých návrhů. Z toho máme velkou radost, jelikož jsme takový ohlas, včetně zájmu ze strany soukromého sektoru, ani neočekávali,“ říká Ondřej Boháč.

Manuál participace se ve své aktuální podobě zabývá především tím, jak města mohou občanům umožnit zapojení do plánování (tj. top-down). „Nyní zkoumáme městotvorné procesy zapojení z druhé strany – od samotných občanů (tj. bottom-up), kdy sami obyvatelé iniciují změny a snaží se do nich zapojit instituce města a soukromý sektor,“ dodává Boháč.

Více informací najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

16:11 Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k mladé generaci.