Kolínská (SZ): Nákladové nádraží Žižkov o krok blíž novému využití

22.02.2017 9:07

Rada hl. m. Prahy souhlasila s přípravou podkladové studie, která je nezbytnou podmínkou pro výstavbu nové čtvrti v Nákladovém nádraží Žižkov. Studie bude podkladem pro změnu územního plánu a odstranění stavební uzávěry v lokalitě.

Kolínská (SZ): Nákladové nádraží Žižkov o krok blíž novému využití
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petra Kolínská (SZ)

Nákladové nádraží Žižkov se svými 33 hektary patří k nejrozsáhlejším transformačním územím v Praze. Svému původnímu účelu přestalo sloužit již před čtrnácti lety. O jeho budoucí podobě a využití se od té doby diskutuje. Domluva je složitá, neboť se o území dělí několik vlastníků. Stavebnímu rozvoji území kromě toho v současné době brání stavební uzávěra i podoba současného územního plánu.

„Mnoho kroků vedoucích k odstranění těchto překážek již bylo učiněno. Cílem studie je získat konkrétnější podmínky pro revitalizaci území. Nové využití hledá i funkcionalistická budova žižkovského nádraží v roce 2013 vyhlášená za kulturní památku. Sídlit by v ní mohly kulturní instituce v čele s Národním filmovým archivem, který hledá nové sídlo v širším centru Prahy. Uvažovalo se i o možnosti vybudovat v areálu nádraží společné expozice kamenosochařství Národního muzea a hlavního města Prahy,“ říká náměstkyně primátorky pro územní rozvoj Petra Kolínská.

Území bývalého nádraží skýtá velký potenciál pro vytvoření nové městské čtvrti, která by scelila dnes oddělené části města a nabídla prostory pro bydlení i pracovní příležitosti. K přeměně bývalých nádraží na nové čtvrti dochází v posledním desetiletí i v jiných evropských městech - zmínit lze třeba londýnské nádraží King's Cross, Europaallee v Curychu či Wiener Hauptbahnhof. V Praze se proměna nákladového nádraží v novou městskou čtvrť aktuálně chystá v území Smíchovského nádraží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie