Kolínská (Trojkoalice): Tramvaje jsou ikonou Prahy

02.09.2016 14:35

Pražští radní schválili novou koncepci povrchu tramvajových tratí, která určuje, jaké povrchy se budou používat na tramvajové pásy v jednotlivých částech města. Materiál společně předkládali náměstek pro oblast dopravy Petr Dolínek a náměstkyně pro územní rozvoj Petra Kolínská.

Kolínská (Trojkoalice): Tramvaje jsou ikonou Prahy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petra Kolínská (SZ)

"V širším centru města se budou zavádět zatravněné kolejové pásy, na významných městských třídách budou koleje obklopeny udržovaným trávníkem. Na okrajích města naopak budou vysazeny suchomilné rostliny a květiny, které nevyžadují takovou péči. V historickém centru budou tramvajové pásy, po nichž se jezdí, hlavně dlážděné. V případě tratí, které využívají záchranná služba a hasiči, bude vždy odlišný povrch vozovky než v okolí, aby nevznikaly velké plochy asfaltu," řekl náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek.

Náměstkyně Petra Kolínská vidí přínos zatravňování tramvajových tratí takto: „Tramvaje jsou ikonou Prahy. Tramvajové tratě zásadním způsobem ovlivňují podobu ulic a náměstí. Stačí srovnat životaschopnost ulic s tramvajemi a bez nich. Proto vítám koncepční materiál, který posílí pozitivní vliv tramvajových propojení na kvalitu života ve městě.“

Zelenat se tak v budoucnu bude třeba ulice Na Pankráci. Podle ředitele Institutu plánování a rozvoje (IPR) Petra Hlaváčka jde o společnou práci IPR, Dopravního podniku, ROPID a Technické správy komunikací. "Konečně jsme nastavili jasná pravidla pro výstavbu a rekonstrukce tramvajových tratí. Neznamená to však, že by se celá Praha měla najednou překopat, jde o dlouhodobé nastavení pravidel," sdělil Petr Hlaváček. Koncepce povrchů tramvajových tratí je doplněním Manuálu tvorby veřejných prostranství z dílny IPR Praha. Ten představuje příručku pro příjemnější ulice, náměstí a parky. Řídit se koncepcí bude hlavně Dopravní podnik a to nejen při výstavbě nových tramvajových linek, ale i při rekonstrukci těch stávajících.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …