Kolínská (Trojkoalice): Veřejnost dostane šanci podílet se na vznikajícím územním plánu

17.06.2016 6:27

Do příprav a projednávání vznikajícího Metropolitního plánu se bude moci výrazněji zapojit veřejnost.

Kolínská (Trojkoalice): Veřejnost dostane šanci podílet se na vznikajícím územním plánu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petra Kolínská (SZ)

Zastupitelstvo hlavního města Prahy ve čtvrtek schválilo, že do konce srpna bude vypracován konkrétní soubor opatření pro efektivní participaci veřejnosti při přípravě a projednávání plánu, kdy bude využit i manuál, který je na webu http://www.iprpraha.cz/manualparticipace. Pořizovatelem plánu je Institut plánování a rozvoje, zadavatelem hlavní město Praha.

„Považuji za důležité zapojit do projednávání jednoho z nejdůležitějších dokumentů hlavního města nejen odbornou veřejnost, investory či majitele nemovitostí, ale také občanské spolky a širokou veřejnost, a to nad rámec povinností vyplývajících ze stavebního zákona. Smutným a doložitelným faktem ale je, že tři roky trvající příprava plánu na zapojení široké veřejnosti rezignovala,“ řekla Petra Kolínská, náměstkyně primátorky pro oblast územního rozvoje a plánování.

Území plán je dohoda o využití území. Tvoří ho sice především architekti či lépe urbanisté, ale rozhodně by to neměli být je oni. Musí jít vždy o společnou práci řady oborů, akcent na podmínky pro kvalitní architekturu nemůže oslabit požadavky na ochranu veřejného zájmu v oblasti vzdělávání, sociální a zdravotní péče či životního prostředí.

„Příprava nového územního plánu není na začátku, ale probíhá již čtvrtým rokem a některé pro participaci vhodné okamžiky již nelze využít. Participační aktivity nesmí znamenat zastavení prací na Metropolitním plánu, ale musí respektovat harmonogram směřující k jeho schválení do konce roku 2020,“ doplnila Kolínská.

Zastupitelstvem schválený podnět na zapojení veřejnosti do přípravy metropolitního plánu předložil k projednání spolek Arnika na konci května letošního roku. Podepsalo jej 1 036 Pražanů, jeho součástí je návrh deseti kroků, které jsou k efektivní participaci občanů potřeba.

Metropolitní plán vzniká od roku 2012, jeho zadání schválili zastupitelé v září 2013. Jeho příprava nabrala výrazné zpoždění. V únoru letošního roku vyjádřilo zastupitelstvo hlavního města vážné znepokojení nad průběhem přípravy Metropolitního plánu. Institut plánování a rozvoje odevzdal plán hlavnímu městu dne 31. 5. 2016. Rada hlavního města nařídila pořizovateli jeho zveřejnění, nyní je plán dostupný na webu www.iprpraha.cz. Úředníci z magistrátního odboru územního rozvoje posoudí, zda je návrh Metropolitního plánu způsobilý k projednání zejména podle stavebního zákona. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Zdravotní péče je veřejná služba, která musí být kdykoli dostupná všem

20:07 Okamura (SPD): Zdravotní péče je veřejná služba, která musí být kdykoli dostupná všem

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zhoršující se dostupnosti zdravotní péče