Kolovratník (ANO): ČT se má zaměřit jen na sledovanost? Proboha, pane kolego, kde jste k tomu přišel?

27.05.2015 16:06

Projev na 27. schůzi Poslanecké sněmovny dne 27. 5. 2015

Kolovratník (ANO): ČT se má zaměřit jen na sledovanost? Proboha, pane kolego, kde jste k tomu přišel?
Foto: ANO.cz
Popisek: Martin Kolovratník

Kolegyně a kolegové, dobré odpoledne, teď už ne za volební komisi, ale z funkce člena volebního mediálního výboru. Rád bych reagoval v České televizi a také bych vám rád řekl svůj názor, rád bych rozšířil to názorové spektrum o tlumočení svého názoru.

Nejdříve bych se rád obrátil na pana poslance Valentu, prostřednictvím paní předsedající, pane kolego, při vší úctě, a prosím, neberte to osobně, vy jste řekl na začátku, že váš předchozí projev, při prvním projednávání, byl dobrý skutek. Já budu upřímný, podle mne to byl strašný skutek. Pokusím se vysvětlit, proč to tak myslím.

Vy jste zmiňoval jeden z pořadů České televize, nebo tu svoji argumentaci jste opíral o jeden z pořadů, tak já jsem se podíval do veřejně dostupných zdrojů a teď budu chvíli citovat:

2015 - čestné uznání pro Bohemia a Syndikát novinářů České republiky "Média na pomoc památkám";
2012 - cena Václava Havla Trilobyt uděluje FITES a město Beroun;
2011 - čestná medaile Vojtěcha Náprstka Akademie věd České republiky za propagaci vědy;
2010 - ELSA, cena Televizní akademie;
2009 - Ano ano, ne ne, cena Josefa Luxe; a konečně
2008 - opět ELSA, cena Televizní akademie.

Šestkrát tento pořad získal jedny z nejprestižnějších ocenění, profesní ocenění v novinářské branži. Je to pořad Historie.cs, který tolik kritizujete.

Další z protiargumentů. Vy jste řekl, že televize, veřejnoprávní médium, má vysílat pouze se zaměřením na sledovanost, že má mít hodně sledované pořady.

Proboha, kde jste k takovému názoru přišel? Přesně naopak. Veřejnoprávní média právě mají vysílat menšinové žánry, pořady, které nejsou mainstreamové a které nemají obří sledovanost. Já sám, a už jsem to tu několikrát říkal, jsem působil dvanáct let na pozici manažera veřejnoprávního Českého rozhlasu. Toto téma jsme v rozhlase denně diskutovali a pro rozhlas a pro televizi je to zadání v tomto smyslu naprosto stejné.

Takže prosím, pane kolego, prostřednictvím paní předsedající, pokud máte ideový nesouhlas s jedním z pořadů televize, já to respektuji, nemusím s vámi souhlasit, ale myslím si, že o tento ideový nesouhlas bychom neměli opírat argumentaci o hospodaření veřejnoprávního média. Navíc připomínám, a už to řekl pan poslanec Jandák, bavíme se o hospodaření za rok 2013, takže, kolegyně a kolegové, hovoříme o zprávě o hospodaření, která je vlastně o dění v tom veřejnoprávním médiu rok a půl zpátky.

Vy jste, pane poslanče Valento, v tom prvním proslovu kritizoval víc věcí a já jsem si je poznačil. Kritizoval jste například účast České televize, resp. generálního ředitele v EBEU, v Evropské vysílací unii. Chci vás upozornit, že EBEU je jednou z nejprestižnějších celosvětových organizací, která sdružuje veškerá veřejnoprávní média, jak televize, tak rozhlasy, včetně anglické BBC, německé ZDF atd. Takže to, že Česká televize veřejnoprávní je členem této organizace je naopak velmi prospěšné pro výměnu profesních zkušeností, pro výměnu záměrů dramaturgických, co vysílat, čemu se věnovat, ale také pro výměnu pořadů.

Kolegyně a kolegové, vám všem chci připomenout to, co před chvílí řekl Martin Komárek. Ta legislativa skutečně není ideální, v dnešní době fungujeme vlastně s velkým zpožděním, protože Sněmovna v jeden moment schvaluje u veřejnoprávních médií hospodaření, na podzim je to zpráva o činnosti. Chci vás upozornit a připomenout, my jsme ve výboru toto začali řešit a směřujeme ke změně legislativy, aby - jak u televize, tak u rozhlasu - obě zprávy byly sloučené dohromady, to znamená, abychom tu mohli diskutovat o činnosti, o kvalitě nebo nekvalitě jednotlivých pořadů propojeně právě s financováním a s náklady na ty jednotlivé pořady, aby ty zprávy byly shromážděné dohromady.

Pokud, jak řekl Slávek Jandák, všichni rozumíte médiím a novinařině, tak vás mohu pozvat 3. června, za čtrnáct dní, volební výbor bude jednat právě na téma změny legislativy a budeme tam i tuto věc diskutovat. Rádi uslyšíme vaše názory.

Musím se naprosto přiklonit k názoru pana poslance Stanjury - pokud jste někdo měl připomínky k hospodaření televize za rok 2013, proč jste buď za námi nepřišel do mediálního výboru, nebo proč jste to nevzkázal přes mé kolegy? Ten výbor tuto zprávu schválil, resp. doporučil ke schválení před půl rokem, tedy na podzim 2013 (?). Nevím, jak vy sami, já sám bych za sebe neuměl argumentovat, proč najednou tuto zprávu neschvaluji, resp. proč se vyjadřuji proti ní.

Takže kolegyně a kolegové, dovoluji si vás poprosit o akceptaci nebo zvážení mého názoru, který já jsem nazval "pojďme cestou evoluce a ne revoluce". Televizní rada, mohu vás ubezpečit, já z pozice člena mediálního výboru jsem ty dotazy vznášel, ptal jsem se na řadu jak kvalitativních, tak kvantitativních analýz, umí vám na vyžádání předložit množství vystoupení, ať již opozičních nebo koaličních politiků, množství zpracovaných témat jak ve zpravodajství, tak v publicistice.

Pokud budete mít nějaký problém nebo nesouhlas, dejte pokyn nám nebo svým kolegům ve volebním výboru. My jsme ti, kteří se Rady mohou ptát, kteří mohou formou usnesení Radu žádat, aby do příštího zasedání výboru přinesla nějakou kvalifikovanou odpověď.

Ještě připomenu jednu věc. Tady ve Sněmovně také diskutujeme jeden z rodiny zákonů rekonstrukce státu. Je to rozšíření pravomocí NKÚ. Pamatujeme i na to, že Česká televize a Český rozhlas by také měly být - nebo NKÚ by měl mít možnost kontrolovat tato veřejnoprávní média. Takže pokud někdo poukazuje na chyby v hospodaření, tak chci říci, jak rozhlas tak i televize už dnes musí zakázky soutěžit normálně standardně podle výběrových řízení, musí dodržet ustanovení zákona o veřejných zakázkách. Pokud je problém, pokud se nějaký z dodavatelů odvolá, standardně do těch médií se chodí dotazovat ÚHOS a šetří ta zadání.

Pokud pan poslanec Valenta nebo někdo z dalších kritiků má konkrétní připomínky, že zjistil, že nějaké výběrové řízení bylo "cinknuté" nebo nestandardní, tak pak toho dotyčného prosím, ať své tvrzení doloží a buď ať koná podle zákona, podá trestní oznámení, nebo ať se omluví, protože to tvrzení nemůže být pravdivé.

A už budu končit. Moje doporučení a můj návrh pro Sněmovnu, možná mohu říci i prosba na vás, kolegyně a kolegové, bude - schválit zprávu o hospodaření v roce 2013, okamžitě předat podněty a vaše názory nám a svým kolegům do volebního výboru, jak jsem řekl, 3. června budeme právě změnu legislativy diskutovat a sám za sebe z pozice člena tohoto výboru vám mohu garantovat, že velmi rádi budeme Radě České televize klást ostré otázky, budeme se ptát a dávat dotazy na tělo a budeme po Radě České televize vyžadovat odpovědi.

Děkuji za váš čas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.