Kolovratník (ANO): Předčasné volby jsou nejhorším možným scénářem

23.11.2017 13:58

Komentář na facebookovém profilu k předčasným volbám

Kolovratník (ANO): Předčasné volby jsou nejhorším možným scénářem
Foto: ANO.cz
Popisek: Martin Kolovratník

Předčasné volby nedávají smysl. Máme téměř měsíc po parlamentních volbách. Z počáteční politické mlhy začínají pomalu krystalizovat postoje stran, které hodlají následující čtyři roky v Poslanecké sněmovně razit. Lídři tradičních politických stran odmítají přijmout politickou zodpovědnost a nechtějí využít získaný mandát k prosazení vlastního programu. Hnutí ANO je kvůli tomu nuceno utvořit menšinovou vládu. Vzhledem k rozložení politických sil a současné konstelaci se začíná stále častěji skloňovat konání případných předčasných voleb.
Předčasné volby jsou snad nejhorším možným scénářem, který by eventuálně mohl nastat. Důvodů je hned několik.

1) Peníze. Volby jsou nákladný proces, který stojí nejen spoustu energie nás všech, ale i peněz. Jedná se o částku ve výši cca 500 milionů korun, kterou můžeme smysluplněji vynaložit. Jasně, někdo může říci, že se jedná o malou sumu za to, že zde máme demokracii. S tím souhlasím, ale nemyslím si, že by předčasné volby přinesly odlišné rozložení politických sil (viz bod 2) a tím pádem by nic neřešily.

2) Výsledek voleb. Není příliš pravděpodobné, že pokud by se předčasné volby konaly v blízké budoucnosti, že dojdeme k výrazně odlišujícímu se výsledku od toho říjnového. Jednoduše proto, že strany nemohou nabídnout nic nového, než nabízely nyní. Nelze tak čekat, že by voliči výrazně zamíchali rozložením politických sil. Výjimkou by byl pouze případ, pokud by některá z malých politických stran (KDU-ČSL, TOP 09, STAN nebo ČSSD) nepřekročila pěti procentní klauzuli. V takovém případě by úspěšné strany získaly více mandátů a možná by bylo jednodušší složit většinovou koalici.

3) Voliči. Osobně si nejsem jistý, kolik lidí by mělo "chuť" na další volby. Vždyť od roku 2012 se konaly volby osmkrát (1x EP, 3x senátní, 2x parlamentní, 1x komunální, 1x krajské, 1x prezidentské a to nepočítám, že někde probíhaly doplňující volby). Navíc v roce 2018 nás čekají volby prezidentské a komunální, 2019 EP....

Jaké je tedy řešení? Podle mě by bylo fajn, kdyby tradiční politické strany přestaly "politikařit". Je čas, abychom vytvořili fungující vládu a klidně může být i menšinová. A lidi, hlavně nevěřte těm nesmyslům, že tady něco "ovládneme". Neovládneme totiž vůbec nic. Skutečnost je totiž taková, že pro přijetí zákona je nezbytné získat většinu. Takže i kdybychom nechtěli (ale samozřejmě chceme) budeme nuceni tvořit kompromisy a hledat podporu napříč politickým spektrem. Takže v konečném důsledku můžeme vytvořit lépe fungující vládu, než tomu bylo v předešlém volebním období. Co na to říkáte, dáme to?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…